Tatran a vadonban

2017.06.09. 12:38

Az ember elmegy ebédelni a Szentendrei úti kis hamburgerezőbe, és visszafelé ilyenekbe botlik. Én nem is tudom, mikor láttam utoljára Tatrant – már ha láttam valaha élőben.

Csak álltunk ott mellette Karottával – aki nem tudhatta még reggel; de az alkalomhoz illően öltözött, menő motorkerékpáros póló volt rajta, szerintem egy TS250-t ábrázol a sematikus mű – és szívtuk magunkba a tárgy szépségét.

A nagy hümmögés közepette ki is szakadt belőlem: ilyenkor meg tudom érteni, miért is olyan nagy cseszlovák-rajongó a Zirig Árpi. A Zirig jelenlétében elég csak kimondani, hogy Jawa, Tatra, Cezet, máris könnyes lesz a szeme.

Ha a kétütemű Jawák nem is, de az 500-as nálam is meg tudja nyomni a dekéne-gombot. És hát az is igaz, a csőrös Tatra is nagy kedvenc. És a Tatra 603-ast is nagyon szeretem. A Škoda MB1000 is igazán gusztusos, harmonikus és láthatóan igényesen tervezett-kivitelezett autó volt. És hát ez a Tatran... Már van benne a hatvanas évek szögletesítő irányzatából, de még az ötvenes évek végi, imádni valóan gömbölyded formák is megvannak rajta. Egy csomó, nagyon igényes alkatrész. A váltókar gumija, a markolatok, az indexek, mind formatervezett, a funkciójukon túl esztétikai élményt is nyújtó alkatrészek.

Érdekes, hogy sok infót nem találtam, talán itt, ezen a német oldalon van a legtöbb, bár itt a régi hirdetések a legütősebbek.

Ha valaki nagyon vágyna most egy Tatranra, vehet nem is sok pénzért egy patinásat a Vaterán.

De találtam szépen felújítottat is a Jófogáson, amiért ugyan a kopottas árának a többszörösét kérik, de a képek alapján meg is éri a pénzt.

Akárhonnan is nézem, ez a Tatran az egyik legmenőbb dolog, ami az utóbbi hónapokban szembejött velem. Láthatóan használós, nem szoborként megvigyázott motor. És bizony egy ilyet közlekedési eszközként használni nagyobb kihívás, mint valami retro-kinézetű robogóra felpattanni. Kicsit lassabb, kicsit büdösebb, kicsit több karbantartást kér, és talán az alkatrész-beszerzés sem túl könnyű hozzá. De ezzel nem csak különlegesnek kinéző tárggyal közlekedhet az ember, ez tényleg más, mint másé. És milyen jó volt látni.