Rossi lábáról le kellett vágni a csizmát

2017.09.01. 16:57

Hat versennyel és huszonhat pontos hátránnyal a szezon vége előtt végleg kiírta magát Valentino Rossi a világbajnoki címért folytatott küzdelemből. Huszonhat pont egyébként gyíkfing, és a bajnokság is rég volt ennyire kiegyensúlyozott, mint idén, a harmincnyolc éves Rossinak pedig minden lehetőséget meg kellett volna ragadnia, ha meg akarta volna nyerni tizedik világbajnoki címét. Ugyan nyilatkozatai alapján sejthettük, hogy lélekben már nem a címért harcolt 2017-ben – a két legesélyesebb arra Márquez és Dovizioso – meg talán Viñales, mégis tavalyelőtt volt legutóbb ennyire közel az üdvösséghez.

Tegnap éjjel viszont érkezett a hír: Rossi endurózás közben bukott. Egyebet megtudni nem lehetett, az információk ellentmondásosak voltak, egy viszont biztos, Rossi jobb sípcsontját és szárkapocscsontját törte, ugyanúgy mint 2010-ben Mugellóban. Akkor hat hétre volt szüksége, hogy újra versenyezzen, és orvosai szerint a felépülési idő most is legalább harminc-negyven nap. Ezek alapján gyanítható, hiába ugyanaz a láb, a sérülés talán enyhébb. 2010-ben nyílt törése volt, melyet a helyszínen rögzíteni kellett.

A hírek ez alkalommal nem ennyire pontosak. A Yamaha mindössze annyit közölt, hogy enduró baleset részese volt Rossi, semmi többet. Feltételezhetővé, hogy minden bizonnyal nem a ranchon történt az eset, és nem is a közeli krosszpályán, hanem a környékbeli hegyekben. Hogy ez a Yamaha számára mennyire elfogadható, és mennyire nem, azon kár vitatkozni, Valentino Rossi motorversenyző, és a bizniszt olyan mértékben uralja, hogy szinte nincs szerződés, amely korlátozhatná tevékenységeit. Rossi amúgy is nagy rajongója volt az erdőben való téli motorozásoknak még azelőtt, hogy a ranch elkészült volna, elég nagy társasággal jártak havas Appenninekbe.

Rossit először az urbióni kórházba szállították – ahol egyébként született – amely közelebb van a hegyekhez, mint a szokásos Rimini kórház. Ezt követően sem Rimini lett a végcél, hanem a még délebbre fekvő Ancona, ahol még éjjel megműtötték.

A beavatkozás körülményei ismeretlenek, a csontot rögzíthetnék egy platinarúddal, melyet belül helyeznek el, fentről bekalapálva, valamint húzathatnák egy külső kerettel is, mint Ian Hutchinson, és John McGuinnes esetében. Minden bizonnyal, figyelembe véve a becsült lábadozási időt, valószínűbbnek tartom a belső rögzítést, mely alapjában véve jó hír, és arra enged következtetni, hogy a korábbi baleset különösebben már nem kavart be.

Nagyon pozitív gondolat, hogy Rossi akár már egy hét múlva rajthoz állhatna Misanóban, de egy ilyen mértékű sérülés és beavatkozás után ezt erősen kétlem. Még a legbátrabb becslések szerint is legfeljebb Motegiben ülhetne újra motorra, amely bravúros lenne.

Elsőként egyébként Valentino apját, Grazianót sikerült megszólaltatni, aki még a műtét előtt azt nyilatkozta, hogy a csizmát le kell vágni, és a fia rosszul érzi magát. Rossi reggel, a műtétet követően annyit üzent csapatával, hogy jobban érzi magát, köszöni Raffaele Pascarella orvosnak a gyors beavatkozást, és bízik benne, hogy mielőbb újra motorra ülhet. Az Ansa hírügynökség éjjeli képei alapján pedig ismét megerősítést nyert, hogy korunk Elvis Presley-je Valentino Rossi, a körülötte levő slepp pedig erősebb, mint a Memphis Mafia.

A kórháznál virrasztott ugyanis menedzsre, Alby Tebaldi, versenyzői, Nicoló Bulega, Mattia Pasini, Franco Morbidelli és Andrea Migno. Versenyzője, és egyben öccse, Luca Marini, barátja Uccio, és édesanyja Stefania Palma.

Szokás szerint a rendőrség is megjelent, és biztosította a nyugalmat a hozzátartozók számára.