Atom dzseki brutális áron

Termékteszt: Dainese G. Blackjack Pelle

2018.01.09. 06:17

Ha elkezdenék motoros ruhát gyártani, kapásból retró cuccokkal nyitnék, annál nincs most nagyobb sláger. Nem véletlen, hogy minden magára adó márka előállt egy komplett retróvonallal. Az Alpinestars Oscarnak hívja, az Icon egyszerűen Icon 1000-nek, a Dainese pedig Settantaduének keresztelte a vintage vonalat - 72-nek, utalva a cég 1972-es indulására (az alapító Lino Dainesével Guld kolléga készített remek interjút).

Szeretem ezt az egyszerűséget, két külső zseb, egy belső, nincs semmi felesleges csicsa, csak minőség. Kívül van oldalanként egy-egy szűkítő a deréknál, a háton egy diszkrét fényvisszaverő csík, és kész. A dizájn hibátlan, ez a szürke-fekete-piros szerintem éppen jó egyensúly a látvány és a visszafogottság között, nincs túltolva, éppen annyi a szín, hogy ne tűnjek az éjszaka fekete lovasának.

Ez elméletileg egy négyévszakos dzseki, ami a mi éghajlatunkon merész csúsztatás, ez ugyanis négyből legfeljebb két évszakban kellemes viselet. Nyáron vittem el egy körre, és a minimalizmus egyből visszaütött: nincsenek szellőzők, nincs perforált rész, egyszerűen nem jut be a menetszél - enyhén hűvös időben egyébként ezért tud jó lenni a bőr, mert a textilnél sokkal nehezebben fúj át rajta a cúg. Nagyon hidegben viszont megint csak nem jó, mert a dereka sportosan rövid, tehát inkább divatos, mint praktikus, illetve a bőr nagyon kellemetlenül át tud hűlni.

Termobélés nincs, belül egy sima hálós szövet van, aminek az elsődleges feladata, hogy megizzadva se ragadjunk bele menthetetlenül.

Rengeteg funkció híján leginkább a minőségre lehet nyáladzani, és az valóban kikezdhetetlen, a bőr, a varrások, a cipzárak mind-mind kifogástalanok, mondjuk egy 140 ezer forintos dzsekinél bármi más megengedhetetlen.

Biztonságról legfeljebb katalógusadat-szinten tudok beszámolni, vállnál és könyöknél minőségi, kivehető protektorokat találni, sőt, gerincvédő is van, de én azt biztonsági okokból eltávolítottam - jobban szeretem a külön felvehető hátprotektort, ugyanis az nagyobb felületen véd, és kisebb eséllyel mozdul el egy esésnél.

Biztonságmániásoknak jó hír, hogy a Dainesénél nemcsak a protektorok rendelkeznek tanúsítvánnyal, hanem maga a dzseki is (CE - Cat. II - 89/686/EEC). A stílus adja, hogy farmerhez hordjuk, de a hagyományos motoros nadrágokkal összecipzározható - ha olyan a nadrág, ezt kár kihagyni, mert hiába macerás, esésnél nagyon hasznos, ha nem gyűrődik fel a dereka.

Csúcsminőségű rétegtermék, szűk felhasználási területtel, ráadásul drága is, de ha van pénz lóvéra, akkor már inkább egy ilyen dzseki, mint egy Louis Vuitton táska, ebben legalább senkit nem fognak kormányközeli tanácsadónak nézni.