Végre egy jó törvény a motorozásról

2018.05.07. 10:34

A nyugat-virginiai törvénykódex 20. fejezetében van egy szabály miszerint tilos terepen motort vagy quadot úgy vezetni, hogy az meghaladja a saját képességeidet. Logikus: ha betakarózol, te vagy a hibás a törvény szerint is (magadat nyilván nem fogod felnyomni), ha viszont mást is veszélybe sodorsz azért, mert túltoltad a dolgot, akkor az már törvényt sért, függetlenül attól, hogy 50 vagy 100 km/h-val mentél.

Nem vagyok jogász, hogy megmondjam, hogy ez mint törvény, technikailag jó-e, de az elv nagyon szimpatikus. Ott, ahol amúgy nincs sebességkorlátozás, ott saját képességeid határa legyen a mérték, és büntetőjogi felelősséged tudatában vállalhatod a kockázatot - tehát ha béna vagy, mint a segg, és 20-szal gázolsz el óvodásokat, nem védekezhetsz azzal, hogy betartottad a sebességkorlátozást, cserébe senki sem zargat, ha az üres földúton sebességi rekordot állítasz fel, ha nem lesz belőle baj.

Hagyományos értelemben vett közúton ez nyilván aggályosabb lenne, de az elv tetszik:

- nem néznek kapásból hülyének.
- terepen mindenki amúgy is úgy megy, ahogy akar.
- teret ad az esetek egyedi mérlegelésére.
- a felelősség az egyéné.

A kommentmezőt nyitva hagyom, de mivel indulatok kiváltására alkalmas a téma, próbáljon meg mindenki normálisan viselkedni.