Ha a haláltól félsz, a teljes bénulástól miért nem?

Termékteszt: Forcefield protektorok

2018.05.16. 06:33

Mindig veszek gerincprotektort, akkor is, ha csak 10 percre megyek. Ez valami olyasmi számomra, mint a sisak. Ha jól emlékszem, öt éve vettem a saját Forcefield Pro L2 gerincvédőmet, plusz lőttem mellé egy Action Shirt-öt, amiben van könyök-, váll- és mellkasprotektor - ez utóbbi endurózáshoz alap.

Random kép 2015-ből: ott lóg ki az L2K gerincprotektorom a dzseki alól. Ez mentette meg Antit, amikor tavaly TB24-en elesett, és a mögötte érkező nekicsattant a hátának
Random kép 2015-ből: ott lóg ki az L2K gerincprotektorom a dzseki alól. Ez mentette meg Antit, amikor tavaly TB24-en elesett, és a mögötte érkező nekicsattant a hátának

Az első tévhit, amit mindenkinek elprédikálok, hogy a jógaszőnyegből kivágott valami, amit a legtöbb dzsekibe gyárilag tesznek, az nem protektor, hanem csak a protektor helyét tölti ki - kb. mint az új pénztárcákban azok a papírdarabok a kártyatartó zsebben. És pontosan annyit is ér.

Ha lecseréled egy rendes protektorra, az már haladás, viszont én lényegesen jobban félek a lebénulástól, mint a szimpla haláltól, viszont szeretek minden nap motorozni, ezért a felvehető gerincproti egyházához csatlakoztam: egyrészt nagyobb felületen véd, csigolyától farokcsontig, másrészt nem mozdul el - márpedig esésnél elmozdul ez-az. Tudom jól, próbáltam már. A protektor feladata amúgy is kettős: egyrészt elnyeli az ütést, másrészt csúszás közben kopófelületet képez.

A hittérítő-misszióm egyébként nem túl sikeres, a kollégák ingerküszöbét sem sikerült átlépnem, a szerkesztőségen belül botrányos a hozzáállás - nem vicc, van olyan kolléga, aki vett gerincvédőt, de nem hordja, mert meleg és macerás. Ezért is örültem, amikor Forcefield Balázs jelentkezett, hogy hozna tesztre ezt-azt, majd némi egyeztetés után betoppant egy rakás védőfelszereléssel.

A Forcefield lágy protektorban utazik - sokáig egyedül voltak ezzel, aztán ma már mindenki hasonló az anyagokat használ. Ugyanis a protektornak ugyanaz a dolga, mint az autók gyűrődőzónájának, vagyis elnyelni a mozgási energiát, azt pedig az összenyomható anyagok tudják a legjobban. A kemények nem nyelnek el semmit, csak szétterítik nagyobb felületre - ez hasznos lehet, ha egy kungfu mester egyetlen ujjbökéssel próbálja átszakítani a mellkasunkat, de ha teljes felületeddel ráesel, akkor semmit nem ér.

A legjobb ütéselnyelő cucc amúgy a hungarocel/nikecel, ami a bukósisakokban is a biztonsági réteget adja, de az egyrészt nem igazán rugalmas, másrészt csak egyszer véd - a kemény protektoroknak is ez a rákfenéje, hogy egy esésre vannak hitelesítve. Egy időben az ütésre keményedő protektor volt a Szent Grál, aminek az a lényege, hogy viseléskor puha és kényelmes, esésénél viszont kemény - azóta csak annyi változott, hogy a nagy gyártók belátták, a puha jobban elnyeli az ütést.

A tesztcsomagban volt egy Forcefield Pro L2K Evo gerincvédő, ami az enyém továbbfejlesztett változata. Két fő részből áll, van egy kis háromszögekből álló külső héj, illetve egy lágy betét. A varrásait kevlárral erősítették, és tudja, amit a lágy protektorok ígérnek, vagyis pár perc alatt felveszi a hát formáját. A tapasztalataim szerint ez elég jól szellőzik, és kellően vékony, ideális a térítésre, ez Csikós hátán landolt, aki simán motorozik rövidnadrágban, de elég fegyelmezett ahhoz, hogy képes legyen egy hosszú tesztet végigcsinálni.

A másik gerincvédő a Forcefield SUB4K, a gyártó szerint nincs ennél biztonságosabb. A hátizsákszerű részből kibányászható maga a védelmet biztosító csodakombó, ami különböző méretű lapokból áll, középen összevarrva. Évekkel ezelőtt kint voltam a Zandona és a Spyke központjában, és ott a kísérleti csúcsprotektorok nagyon hasonlóan néztek ki, szintén különböző tulajdonságú, úgynevezett lassú emlékezetű szivacslapokból rakták őket össze - azért hívják őket így, mert a memóriahabos párnákhoz hasonlóan viselkednek, ha benyomod őket, nem azonnal, hanem szép lassan nyerik vissza az eredeti alakjukat.

A SUB4K (népies nevén: Subak), látványosan vastagabb, mint az L2K, szerencse, hogy a Rambo 2018 életmód-programomnak köszönhetően ledobtam pár kilót, így az utcai dzsekijeim alá még fel tudom venni, de a bőrruha alá egyelőre necces - ahhoz át kell nyergelnem a Winkler-féle Radiátorhas 2018 programra. Ez tehát kevésbé alkalmas kapudrognak, behúzni a gerincprotektor szűzeket, szóval haladó biztonságbubusként én kezdtem használni.

Emellett szétdobtunk egy halom térd-, váll-, könyök- és csípőprotit - ezek Forcefield Isolator L2 névre hallgatnak, különlegességük, hogy megfelelnek a Level 2 védelmi szintnek - a Level 1 a nagyon biztonságos minősítés, a Level 2 pedig az elérhető aktuális csúcs, Level 3-as szintet pedig egyelőre még meg sem határoztak. Ezek szintén puha protektorok, érzésre a gumi és a polifoam között helyezkednek el félúton, és ütéselnyelő képességük messze meghaladja a korábbi, még háromszögmintás Forcefield protektoraimét - kb. harmadannyit engednek csak át az ütésből, mint amiket eddig használtam.

Ezzel elkezdődött a teszt, a élményeinkkel és tapasztalatainkkal nemsokára jelentkezünk - Csikós, mint a szűz tesztelő, én pedig haladó nyafogóként.