Faragás és izzadás a csúcsprotektorokkal

2018.06.27. 06:31

Ha a bukósisak nyom, és kicsit megfaragod a nikecel betétet, akkor mindenki szívrohamot kap - ez a nem ajánlott átalakítások közé tartozik. Azt nem tudjuk, hogy tényleg életveszélyes lesz-e tőle a sisak - a biztonság csökken, hiszen kiveszünk az ütéselnyelő réteg vastagságából, de azt nem tudom, hogy mennyit. Mindenesetre a sisakgyártók azt mondják, hogy ne faragd a belsejét, pláne ne nyomkodd formára billiárdgolyóval, inkább vegyél mást, ami passzol a fejedre. Ezért is lepődtem meg, amikor Forcefiled Balázs egyenesen biztatott arra, hogy vágjam szét a tesztre kapott csípőprotektort, ha nem fér be számára kialakított zsebbe.

Az Isolator 2 nevű lágy protektorokat négy méretben kapni, amiket az egyszerűség kedvéért elbow-nak (könyök), shouldernek (váll), knee-nek (térd), hipnek (csípő) hívnak, de lehetne bármilyen más fiktív nevük is, hiszen van olyan nadrág, amibe az elbow méret jó a térdhez, míg dzsekibe lehet, hogy a knee megy a vállhoz. Ebben az Isolator 2-ben az a különleges, hogy mindennél jobban nyelik el az ütést, és megfelelnek a Level2 szabványnak, ami azt jelenti, hogy a lehető legbiztonságosabb a cucc - Level3 még nincs is.

Amikor protektoroztam fel a nadrágom, kiderült, hogy a csípőhöz nem fér be a csípőprotektor, de az importőr megnyugtatott, hogy nem ártok azzal, ha ollóval méretre igazítom. Hiszen lényegében egy szivacslap, nyugodtan faragható, a széléből leszedett resztlivel nem romlik a védelmi értéke, csak kisebb felületen véd - viszont inkább legyen körbevágva a nadrágban, mint eredeti állapotban a polcon.

Az alját és a tetejét kellett kellett lefaragni, igyekeztem igényesen nyírni, lekerekíteni a sarkokat. Egyáltalán nem bonyolult dolog, az elsőt több lépésben kurtítottam, majd a másikat csak simán hozzáigazítottam. A nyárra tekintettel a váll és könyökprotektorokat a hálós dzsekimbe pakoltam át, azokon nem lellett alakítani, pontosan passzoltak a helyükre.

Gerincvédő terén a különálló, felvehetőben bízom, a SUB4K pedig azon belül is a legkomolyabb darab, legalábbis a Forcefield szerint ez rendelkezik a legjobb ütéselnyelő képességgel. A nagy biztonságért persze be kell áldozni ezt-azt, ennél konkrétan a vastagságot és a szellőzést, mármint az egyik van, a másik nincs.

A vastagság így nyáron nem zavaró, amikor a protektor alatt csak egy póló és egy beach body van, de egy kicsit elpohosodva, pulóverrel már lehet, hogy szűk lesz a motoros dzseki. És sokkal jobban melegít, mint az előző gerincvédőm, az L2K. A mozgást viszont nem akadályozza, a hat rétegből összerakott belső részt csak középen varrták össze, így egészen jól felveszi a hát alakját, és valamennyire el is tudnak mozdulni egymáson. Kényelmetlennek tehát egyáltalán nem mondanám, azt leszámítva, hogy az előzőnél lényegesen jobban izzaszt.

A régi gerincvédőmmel egyetlen bajom volt, hogy a gumis vállpántja elkezdett kinyúlni, amiből végül oldalanként kivágtam 10-10 centit, amitől ismét jó lett. Ez viszont lényegében új, de ha lehet egy tippem, hamarabb el fog indulni a megnyúlás lejtőjén, ugyanis egy nagyon hasznos részlet lemaradt róla, ami a korábbi modelleknél még megvolt: az alsó részről hiányzik egy kis fül, aminél fel lehet akasztani a fogasra. Ennek híján a vállpántnál lógatva tárolom. Az lesz a vége, hogy varrok rá egyet.

A kidolgozás egyébként kifogástalan, a varrások szépek és tartósak, legalábbis még sehol nem jött ki szál, a külső huzat nem bolyhosodik, a tépőzárak nem engedtek el, a gumizott vállpánt pedig még rugalmas és feszes. Lassan második hónapja hordom napi jelleggel, és tökéletesen őrzi újszerű állapotát.