Házi vajákolással mentettem meg a bőrruhámat

2018.10.02. 06:25
7 hozzászólás

A Spyke Titanium bőrruhám már évek óta becsületesen szolgál, például az idei 24 órást is lehoztam benne. A hibát akkor követtem el, amikor befutó után a csicsogósra izzadt gúnyát bevágtam Pere Laci lakóbuszába, és csak másfél hónappal később mentem érte.

Versenyen még adta
Versenyen még adta

Egyszer már megvívtam a harcom az exhumált hullaszaggal, ezúttal viszont nem csak dohosan büdös volt, hanem látványos penészfoltok is éktelenkedtek rajta. A szűk határidő a legjobb serkentő, például azért vasárnap este mentem érte, mert kedden pályázni akartam, szóval a beadom tisztítóba, aztán jó lesz opció nem játszott, illetve közgazdaságtanilag is kérdéses, hogy a lényegesen erősebb forint idején 35 rugóért vett ruhára szabad-e 20 ezret költeni? A húszezres árat a tisztításra onnan veszem, hogy Bisteinek valamelyik ismerősének ennyibe került, hogy valami amatőr tönkretegye az overálját. Akkor már inkább elrontom magam, ingyen.

Bár az interneten ezernyi tipp van a bőrruha tisztítására, a penészes bőrkombik helyreállításának nincs szakirodalma. Egyszer próbáltam egy bőrruha-tisztítós anyagot összehozni egy ezzel foglalkozó szakemberrel, eleinte együttműködőnek tűnt, de aztán hirtelen meggondolta magát, és kihátrált, így most kénytelen voltam a saját fejem után menni.

BRÉKING:

Közben jelentkezett egy bőrruha-tisztításban kompetens szakember, aki szólt, hogy bőrruhát tilos Domestos-szal takarítani, mert a klór miatt rontja a szakítószilárdságot. Ráadásul a penészt sem öli meg, tehát csak simán káros.  Ami viszont ennél is rosszabb, az a penészölő, azzal se jusson eszedbe. Sajnos a penészhez direkt erre fejlesztett szerekre és rengeteg időre van szükség, és emiatt az erre specializálódott szakemberek is csak dupla áron vállalják, és úgy sem mindig rentábilis. Friss hír: lesz erről cikk egy profival.

A padlóra kiterített ruhát először langymeleg Domestos-os vízzel dörzsöltem végig, ami egyrészt szépen eltávolította a penészt, másrészt rengeteg koszt lehozott róla, majd többször áttöröltem tiszta vízzel, hogy ne maradjon benne vegyszer. Eleinte féltem, hogy lejön a felső festékréteg - két éve, amikor a hasamon csúsztam, akkor a fehér rész lekopott, és furcsa minták kerültek elő alóla, remélem felbukkan kommentben egy bőrruha-ügyi szakértő, és megfejti, hogy mi lehet ez:
(Hoppá, újabb megfejtés jött: Péter szúrta ki, hogy a lekopó fehér réteg alatt a WU2 Special hajlakk logója látható. Ez persze több kérdést vet fel, mint amennyit megválaszol!)

A festék nem jött tovább, viszont nagyságrendekkel tisztább lett - legalább négy évnyi kosszal kellett leszámolnom.

Soha nem hordtam külön a dzsekit, mert túl rövid a dereka, szóval kizárólag egyben volt rajtam, a korábbi tulajdonos(ok) viszont nem volt ennyire finnyás, mert az alja egészen újszerűnek tűnik a viseletes felső mellett.

A bőrcuccok karbantartásában a legnagyobb tudomány, hogy mivel kell kezelni. A kosz eltávolításához alapvetően jó a tiszta víz, a lényeg, hogy először mindig mosás legyen, és csak utána ápoljunk, mert nem cél a kosz konzerválása.

Az ápolásnál pedig tisztában kell lenni, hogy melyik a jó bőrápoló, ami használ is. Mivel bőr autóbelsőkhöz is teljesen megfelel a bútorápoló, én is ezekhez nyúltam - otthon kétfajta volt, tehát először befújtam a spricnis változattal, aztán alaposan beledörzsöltem a nedves törlőkendő-formátumúval. A szakirodalom szerint az embereknek szánt nedves törlőkendőt is lehet használni tisztításhoz, ártani legalábbis nem árt, de ápoláshoz az már kevés.

Ahol már ki volt repedezve a bőr, ott nem történt csoda, logikusan a kopásnyomokat sem gyógyította be, de az ép területeken a kezelés csodát tett, visszatértek a színek, a bőr visszanyerte a puhaságát, és ugyan a vakuzott képek becsapósak, de amolyan matt-selyem fénye lett. Viszont a dohos szag, ha visszafogottabban is, de megmaradt. Ezért kívánt még egy nekifutást.

A bele nehezebb ügy, már csak azért is, mert a protektorok nem kivehetők, és emiatt nem is lehet kifordítani - a nadrágban ráadásul nem csak sima térdproti van, hanem komplett sípcsontvédő. Első körben a belső részhez is domestosos vizet használtam, alaposan átdörzsölve körömkefével, majd zuhannyal kiverettem belőle a vegyszert. Mivel közben jött egy hirtelen lehűlés, két nap kellett neki, mire teljesen kiszáradt, ami után még egyszer átkentem bőrápolóval - összesen másfél óra munkám volt vele, és a lehetőségekhez mérten újjávarázsoltam.

Ne feledd: a bőr megfelelő ápolás mellett örök életű.

Hirdetésblokkolóval néznéd éppen a Totalbike, és ettől mi éhen halunk.

A TB olvasása ingyen van, de a működtetése nem: szerzőink és családjaik táplálkoznak, és ami fontosabb: rendszeresen tankolnak, pénzért.

Kérjük, engedélyezd a TB-n a hirdetések megjelenítését, vagy ellehetetleníted a működését annak, amit épp olvasni szeretnél.