Na, ezért csapnak el a kereszteződésben

2019.02.20. 12:35
65 hozzászólás

Nem akkor váltott zöldre a lámpa a Fogarasi úton, már jó ideje szabad volt az út. Előttem senki, csak én jövök a külső sávban motorral. A Bagolyvár utcai lámpánál egyszer csak befordul elém egy kisautó, tán Corsa.

Nagy fék, duda, ökölrázás, káromkodás. Nézek a sofőrre, mégis, mi az istenverését csinál? Az meg, megdöbbent arccal néz vissza a garázda motorosra, és mutogat. Mutogat a lámpájára: neki zöldje van, tehát mehet. Mégis mit hőbörög a sisakos majom?!

A megdöbbenéstől csak annyit tudtam hirtelen kinyögni, hogy és akkor a szemből jövőt el kell ütni? Hát annak van elsőbbsége! De kicsit el is bizonytalanodtam – lehet, hogy én néztem be, és piroson hajtottam át? Kizárt, basszus, az nem lehet. Tuti, hogy zöld volt. És ebben a pillanatban összeállt, mi is történt.

Szemből a balra kanyarodóknak van egy külön kanyarodó sávjuk, ne zavarják az egyenesen haladókat. De nincs külön lámpájuk, ők is, mint az egyenesen haladók és a jobbra kanyarodók, telizöldnél mehetnek a dolgukra. Ez a drága meg azt látta az egészből, hogy neki zöldje van. Az meg se fordult a fejében, hogy a szemből érkezőknek is ugyanakkor van zöldje, mint neki, és hogy ilyenkor neki bizony elsőbbséget kell adnia a szemből érkezőknek. Neki csak annyi van meg a réges-régen elvégzett KRESZ-tanfolyamból, hogy ha a három lámpából a piros világít, nem mehet, de ha a zöld, akkor uzsgyi.

Csak remélni tudom, hogy este otthon, vagy még nap közben a munkahelyén elmesélte, hogy az a huligán motoros milyen helyzetbe hozta őt, és akkor esetleg más elmeséli neki, hogy most kurva nagy mázlija volt, mert ő volt a hülye, de most senkinek semmi baja nem esett, még koccanás se történt. Bár lehet, hogy nekem kellett volna megállni, és elmondani, mekkora hibát követett el, és szépen, nyugodtan elmutogatni, hogy az, hogy zöld a lámpa, a balra kanyarodásnál még nem jelenti automatikusan, hogy mehet. És ha ezt higgadtan elmondom neki, akkor legközelebb nem akar egy sóderszállító billencs elé ugyanígy kikanyarodni. Csak hát a se franc higgadt ilyenkor, meg van más dolga is az embernek - pedig csak a vonatkozó videót kellett volna megmutatni.

Aztán amikor a Fogarasi úti Tesco elé érkeztem, ahol a lámpás kereszteződésnél sok évvel ezelőtt a haverom szenvedett motoros balesetet, mert ugyanígy elé kanyarodott valaki egy kis autóval (talán Corsa). És megvilágosodtam, mert korábban egyszerűen nem értettem, hogy a büdös francba történhetett meg, hogy a szemből, világító tompítottal érkező motor elé kifordult valaki a kereszteződésben. Hát azért, mert neki is zöld volt.

Ma már van egy külön a kanyarodóknak világító villanyrendőr, de 2013-ig csak egy telizöldes lámpás kereszteződés volt. A haverom valamikor a kétezres évek első felében bucskázott át a Corsa motorháztetején, szóval minimum tizenöt éven át (1997-ben nyitott a Tesco a Fogarasin) törték ott egymást autósok és motorosok. Ennyi idő viszont elég volt és valaki rájött, hogy sajnos a magyar gépjárművezetők nagy része a KRESZ alapjaival nincs tisztában, nem szabad engedni nekik, hogy önállóan helyzetfelismerjenek. Ezért a 2014-es Google képen már ott a külön szerelt, a többinél jóval nagyobb lámpa, azoknak, akik a Tesco parkolójába akarnak bekanyarodni. Gondolom, azóta az ilyen balesetek is ritkábbak.

Azt nem tudom, hogy ha eddig nem tanulták meg az emberek, és nem is értették meg a szabályokkal tisztában levőket látva, hogy a telizöldnél nem lehet csak úgy balra kanyarodni, előbb elsőbbséget kell adni a szemből érkezőknek, egy ilyen posztocska segít-e bármiben. De az biztos, hogy én ezek után még jobban fogok figyelni az ilyen kereszteződésekben, mert sajnos egyértelmű: a fogalmatlanoknál a közlekedési lámpa nem hogy segítene a z ilyen szituációkban, hanem épen hogy ront a helyzeten. És erről nem a lámpa tehet.

Hirdetésblokkolóval néznéd éppen a Totalbike, és ettől mi éhen halunk.

A TB olvasása ingyen van, de a működtetése nem: szerzőink és családjaik táplálkoznak, és ami fontosabb: rendszeresen tankolnak, pénzért.

Kérjük, engedélyezd a TB-n a hirdetések megjelenítését, vagy ellehetetleníted a működését annak, amit épp olvasni szeretnél.