Aki feltalálta a könyökön fordulást

Régi idők fenegyerekei: Jean-Philippe Ruggia

2019.03.08. 12:04
5 hozzászólás

A MotoGP-ben most divatos könyöklős stílust szokás a Márquez-korszak hozományának tekinteni, de hozzá kell tenni, hogy maga a mozdulat már a nyolcvanas években a repertoárban volt, csak kevesen használták. És nem is Ben Spies volt a könyöklés nagy úttörője, hanem egy francia úr, Jean-Philippe Ruggia.

Ruggia a nyolcvanas évek végétől egészen a kilencvenes évek közepéig ment a világbajnokságon - három 250-es szezon után két szezont ment az ötszázasok között, majd egy összesített nyolcadik és tizedik hely után visszatért 250-be, ahol a legjobb eredménye az ötödik hely volt. Bár több volt egy töltelék versenyzőnél, de nem számított kiemelkedő pilótának - ha célba ért, általában a top10-ben végzett, igazából két szezon volt csak, amikor ez nem jött össze az összesítésben is.

A fotósok viszont imádták, ugyanis ő volt az, aki 1988-ban a Donington Parkban a 250-es mezőnyben akkora lendületben volt, hogy az egyik kanyarban leért a könyöke. Akkor a hatodik helyen végzett, de azonnal legenda lett. A stílusa utána rajta maradt, és ugyan soha nem lett világbajnok - sőt, a dobogó tetejére is mindössze háromszor állhatott fel -, de stílust teremtett.

Hirdetésblokkolóval néznéd éppen a Totalbike, és ettől mi éhen halunk.

A TB olvasása ingyen van, de a működtetése nem: szerzőink és családjaik táplálkoznak, és ami fontosabb: rendszeresen tankolnak, pénzért.

Kérjük, engedélyezd a TB-n a hirdetések megjelenítését, vagy ellehetetleníted a működését annak, amit épp olvasni szeretnél.