Ha beérsz, nyersz - egyenesen az Erzbergről

2019.05.31. 16:10 Módosítva: 2019.05.31. 23:19

Idén 25. alkalommal rendezik meg az  Erzberg Rodeót,  a fergeteges enduró versenyt. Új- Zélandtól Namíbián át az Egyesül államokig mindenhonnan érkeztek versenyzők, ötven nemzet indulói állnak rajthoz a versenyen, ahol a célba érkezés már felér a győzelemmel. Magyarországról idén tizenketten neveztek, köztük talán az első magyar női induló.

1800 versenyző indulhat, elvileg szinte bárki, aki érez magában elég vért a megfelelő helyen. A nevezési díj húzós: minimum 200 euró, ez csak az Iron Roadon indulásra jogosít, ami a kötelező szám. A Rocket Ride-on való indulás plusz 50, a Hare Scramble részvétel pedig plusz 100 euró. Utóbbit vasárnap tartják, és csak akkor indulhat a versenyző, ha benne van az első 500-ban az Iron Roadon, azaz a mai és holnapi felfutón.

A feladatok a versenyzők és a csapatok számára már 29-én, szerdán elkezdődnek. Akkor kell érkezni, regisztrálni, elfoglalni a helyeket és tábort verni a bánya sziklába gyalult parkolóhelyein. Ezeket kimondottan a rendezvény céljaira tartják fenn, hiszen az Erzberg Rodeo a környék egyik legfontosabb bevételi forrása, ezért bánya művelésének folyamataival alkalmazkodnak a verseny igényeihez. A Vashegy a világ második legnagyobb külszíni fejtése, egészen lenyűgöző és valószínűtlen hely.

Mint minden efféle szabadtéri rendezvény, várható sikere és kimenetele komolyan függ az időjárástól. Bár a szerdai táborverés alkalmával igen gyászosak voltak a kilátások a soha véget nem érőnek látszó eső miatt, mára megkegyelmezett az időjárás, reggel óta nem volt csapadék. A csütörtök ennek is köszönhetően egy jól megrendezett, és remek adottságokkal megáldott, hihetetlenül izgalmas és látványos versenyt hozott. Ez a Rocket Ride, amihez annál látványosabb helyszínt és hátteret, mint az erzbergi katlan, sem találni, sem elképzelni nem lehet. A meddőhányón négy, 15- 25 méter magas, az anyag természetes rézsüszögének megfelelő, rettenetes meredek feljárón kell minél rövidebb idő alatt feljutni.

Ahogy a verseny is hátborzongató, őrült, máskor hihetetlenül vicces és feledhetetlen pillanatokat adó fergeteg. Idén 305 versenyző nevezett, de az igazi sztárok, mint pl Jarvis, Gomez, Blazusiak, Bolton, Wade Young, a vasárnapi Hare Scramble legnagyobb menői a Rocket Ride-on nem szoktak indulni, nehogy lenullázzák magukat a hétvégi futamok előtt.

A fiam, a 16 éves Csizmár Kristóf a magyar versenyzők közül eddigi legjobb helyen, az 53-ként, 25,84-es időeredményével mindössze hét századmásodpercnyi időhátránnyal maradt le a legjobb 48-ról. Utóbbiak 6-osával rajtolva döntőznek, ezeken a futamokon már rengeteget számít majd a rajthely, és hogy melyik nyomon tud elindulni a versenyző.

Bartl Péter, a Gete Team dorogi versenyzője a 157. lett, a versenyt már-már szokás szerint az Erzberget hazai pályájának tekintő Ossi Reizinger nyerte, 23,51-es idővel. Folytatás holnap az Iron Road nevű versenyszámmal, ezen a bánya aljától a tetejéig nagyjából 700 méter szintkülönbségű, 12 kilométer hosszú pályán kell minél gyorsabban végigmenni. Beszámolunk arról is, figyeljék holnap is a Totalbike-ot.