Londonban a BMW F 750 GS-re esett a rendőrök választása

2020.03.03. 09:18

A londoni rendőrség a hazai gyakorlattal szemben nem az R 1200 RT modellből rendelt szolgálati változatot, hanem az F 750 GS rendvédelmi kivitelévelm az F 750 GS-P-vel szerelkezett fel, hogy fel tudják venni a robogós és mopedes bűnözőkkel a harcot.

A klasszikus BMW RT rendőrmotorok azért nem feleltek meg a céljaiknak, mert túl szélesnek ítélték - az F 750-nel viszont nagyjából ugyanott elférnek, ahol a robogósok is, így hatékonyabban tudják üldözni őket. Az átalakításnál figyeltek arra, hogy ne legyen túl széles a motor - a fejlesztésben résztvevő tiszt elmondta az MCN-nek, hogy egy ilyen átalakítás sokkal bonyolultabb, mint elsőre tűnik, hiszen rengeteg utólagos elemnek kell biztos és hatékony helyet találni - például a villogóknak -, és ezek elhelyezése és rögzítése egyáltalán nem triviális. Minden hozzáadott alkatrészt alaposan megvizsgáltak, hiszen egyfelől stabilnak, jól láthatónak, használhatónak kell lennie, de nem akadályozhatják a motor kezelhetőségét, illetve nem akadhatnak össze a motor saját elektronikáival. A rendőrségi GS-ek villogókat, szirénákat, bukócsövet, átalakított farokrészt, rádiót és navigációt kaptak.

A motoros bűnözés elleni harcot vezető főfelügyelő elmondta, hogy a céljuk, hogy a bűnözők ne legyenek biztosak abban, hogy robogóval üldözés nélkül felszívódhatnak a forgalomban. Állítása szerint az új motorjaik alkalmasak arra, hogy hatékonyan a tolvajok nyomába eredjenek. A 2017 óta tartó rendőrségi akcióknak köszönhetően Londonban és környékén folyamatosan csökkent a motorral elkövetett bűncselekmények száma, 2017 decembere és 2018. novembere között még 15 168 ilyen esetről tudtak, majd 2019-ig 42%-kal visszaesett ez a fajta bűnözés, és a motorlopásokat is 12,5%-kal sikerült visszaszorítani - ettől függetlenül korántsem elégedettek az eredménnyel.

Érdekesség, hogy a rendvédelmi szervek egyre inkább nyitnak a dual-sport motorok felé.