A tolvajok felborították, de végül csak összeállt az eszement Dax-chopper

2021.07.29. 07:39

Lehet rajongani érte vagy röhögni rajta, de egy biztos: a jakartai Lemb Inc. Dax-alapú törpechoppere nem mindennapi látvány. Igen hányatott sorsa volt a Ramone névre keresztelt eszement épített gépnek, ugyanis egyszer már kis híján elkészült, nagyjából 99 százalékon állhatott, amikor ismeretlenek betörtek a csapat műhelyébe, lenyúlták a szerszámokat, és felborították a motort.

Bár nagy kár nem keletkezett benne, azért a borulás nem múlt el nyomtalanul, és az egyedi fényezés is összekarcolódott. Leginkább a közeli képeken látszik, hogy nem csupán lángnyelvekről van szó, annál jóval bonyolultabb a dizájn.  Noha nem volt könnyű dolguk, végül sikerült kijavítani a hibákat, a Ramone pedig végre valóban összeállt, építői szerint elkészült az őrült chopper, amely nevét a Disney-féle Verdák című animációs film egyik szereplőjétől örökölte.

Ami magát az épített motorkerékpárt illeti, a Honda Dax első villáját kicserélték, az új több mint egy méter hosszú, a végén pedig egy tízcolos kereket találunk. Rugózás sem itt, sem pedig hátul nincs. Megemelték az ülést is, de ezzel együtt igen mulatságos az üléspozíció – nyilván nem a kényelemre vagy a praktikumra fókuszáltak, amikor megtervezték.

Az eredeti blokk sajnos menthetetlennek bizonyult, ezért egy Super Cubból vették át a 86 köbcentis egyhengerest, amelyhez egy igen hosszú, felfelé kanyarított kipufogót párosítottak. Mivel ebben a pozícióban a sebességváltás is komoly nehézségekbe ütközne, inkább rudazat segítségével kézi váltót alakítottak ki. Első fék nincs, minek is, a hátsó dobot viszont ennek kompenzálására tárcsa váltotta fel.

Ugyan hosszú még az év, de azt hiszem, az indonéziai csapat méltán pályázik ezzel az őrülettel a 2021. legbetegebb építése címre.

Forrás: Lemb Inc.