Ez az eszköz menti meg a nyaradat

Túraemelő, a barátod

2017.08.15. 06:13

Egyedül motorozol? Messzire mész? Láncos a motorod? Ajjaj, nagy lesz a baj, ha kenned kell. De van egy kütyü, ami kihúz a csávából.

A Totalbike24 robogóverseny után kis csomag landolt az asztalomon, jó nehéz volt és furcsán, fémesen csörömpölt - autós-motoros ember számára a legszebb hang a zsíros kipufogómoraj után a sorban.

Egy, pontosabban két nagyobb darab vas volt benne és két szál, három nyelven (kifogástalan szóhasználattal írt) szórólap. Aha, motoros cucc, azt írja itten, hogy túraemelő. Széthajtottam, azonnal értettem, miről van szó.

Sosem volt korábban kizárólag oldalsztenderes nagymotorom, s amikor a Ducatit megvettem, azonnal szembesültem a problémával, hogy helyből további kiadásra lesz szükség - vennem kellett egy hátsóemelőt is, mert még a láncot se tudtam volna megkenni. Aztán elmentem a motorral ide-oda, például a Dolomitokba is a feleségemmel. Mivel ő gyenge és kétszáz kilós vasakkal szembeállítva kicsit félszeg is ahhoz, hogy érdemben döntögesse a motort, majd úgy tartsa, viszont a lánc kenése koszos munka neki, ezért jobb híján a túra előtt csöpögősre fújtam a láncot, aztán úgy voltam vele - ha nem kapunk nagy esőt, ötszáz kilométert ki kell bírnia. De mi lett volna, ha nagyobb a táv? Mi lett volna, ha több az eső? Hogyan kenek akkor?

Nem tudtam a megoldást, azaz nyilván megkérhettem volna vadidegeneket, hogy tartsák a motort nekem, esetleg tologathattam volna a gépet, és szakaszosan jól-rosszul megkenhettem volna a láncot, de egyik sem szívderítő képlet. Eszembe jutott Lacus barátom és az ő TRX850-ese, amit mániákusan keneget a túrákon, és ehhez mindig hív valakit, hogy jöjjön segíteni tartani a motort. Nyilván vannak titkos, az úgynevezett Igazi Motorosok által ismert trükkök, de nekem így semmi nem jutott volna eszembe.

Tessék, itt a megoldás, Varró Viktor készíti Kókán. Túraemelő.

Oldalsztenderre teszed a motort, ezt széthajtogatod, megdöntöd a motort, beakasztod a másik oldali villa alá. Máris forgatható a kerék, csak a talaj legyen elég érdes, sík és kemény. Amúgy létező megoldás, hasonló cuccot látni a YouTube-on mindenféle kivitelben, amióta tudom, hogy van ilyen és utánakerestem, de itthon még nem láttam hasonlót. Ötezer forint az egész, és a hagyományos villával szerelt motorokhoz megvan a megoldás. Hogy mit teszel azonban egy fél-lengőkarossal, meg nem mondom.