Túltöltötték az olajat, kinyiffan a szimering?

2009.08.11. 10:56

Helló, Doki! Idén tavasszal vettem egy Suzuki GSX-R 600 k4-et. Múlt héten cseréltem benne olajat, amikor meglepetésemre az előírt maximum 3,1 liternél jóval több olajat tudtam leengedni (kb. 3,5 litert). Ezért nem láttam soha az olajszintet az ellenőrző ablakon, mert az „F” jelzés fölött volt mindig. Amiről azt hallottam, hogy veszélyes is lehet a szimeringekre nézve. Most, hogy új olaj van benne (Motul 5100 10W-40, pontosan 3 liter), amikor hidegen beindítom, kicsit fehéren füstöl (eddig ezt nem tapasztaltam), amíg el nem éri a kb. 35 fokot a motor hőmérséklete. Az olajszint most az „F” jelzés alatt van kb. 3 mm-rel. Remélem, nincs nagy baj a vassal. Válaszodat előre is köszönöm: Adrián

Szia, Adrián!

Nem kell aggódni, kis túltöltés nem eszi meg a szimeringet, pláne ha nem is volt olajvesztés, nem folyt az olaj, az olajnyomást pedig nem növeli a magasabb olajszint.

A hidegen megjelenő füstölés is számos okra vezethető vissza, amiből az egyik, hogy ez az olaj hidegen kicsit kisebb viszkozitású lehet, mint ami benne volt, nincs igazán jelentősége. Figyeld az olajszintet; amíg a motor jó erőben van, és nem kell 1000 km-nél mindig utánatöltögetni, addig nem lehet nagy baj.

Üdv:

Motordoktor