Fékezéskor kattogó Suzuki

2009.12.12. 09:54

Szia Motordoki, 2003-as Suzuki SV1000S-em első telója erősebb fékezések után, amikor elengedem az első féket, egy erőset kattan. Kézzel is elő tudom állítani ezt, ha jól benyomom és hirtelen elengedem (esetleg többször megismétlem, hogy összejöjjön). Tavasszal a szokásos évi szervíz látogatáskor a fiúk is csak nézték, de szétszedés nélkül láthatóan fogalmuk nem volt, hogy mi lehet az oka. Másik: első tárcsafék eddig (3 év) gyakorlatilag nem volt hallható. Most (csak időnként) nagyon hangossá vált és - főleg lassabb haladáskor - szép ütemesen súrlódik. Azt vettem észre teremgarázsban sisak nélküli fékezéskor, hogy fékezés közben is van hangja, bár tény, hogy kevesebb, mint fékezés nélkül. Ugyanakkor a fékerőben nem tapasztaltam nagy változást, igaz nem F1 a vezetési stílusom. Köszi minden gondolatért. Üdv: Szakács András.

Kedves András!


A kirugózáskori koppanásnak több oka is lehet, azonban bármelyik is, szét kellene szedni és egy olajacsere közbeiktatásával megnézni, hogy látszik-e rugóhossz változás (összeült-e a rugó, esetleg a két szárban eltérő mértékben), esetleg van-e olyan kopásnyom, ami okozhat ilyen kattanást, koppanást, jól ül-e a rugó a kilakított támaszon, a csillapítást végző dugattyú és lemezelése nincs-e szétesve, stb.

A fék dolog már kicsit nehezebb, nem is igazán szeretek véleményt mondani úgy, hogy nem látom. Általánosságban elmondható, hogy a fix nyerges fékhez való úszó, szegecseken ülő tárcsa az idő előrehaladtával egyre zajosabb, a rögzítők egyre nagyobb játékot engednek és a tárcsa egyre jobban "lóg", ami zajt okoz. Ez egy mértékig ( a lógás, a holtjáték) elfogadható és üzemszerű, azonban ha túl nagy, akkor cserélni kell a tárcsát vagy a szegecseket (ha kapható külön). Ennek eldöntése szakszerviz feladata.

Üdv.

Motordoktor 

Mesélj, mi fáj?

Írd meg emailben motordoktorunknak, milyen motorod van (márka, típus, évjárat), és mik a tünetek. Ha lehet, használj ékezeteket, és ne küldd el többször a levelet!
A választ postafordultával MOTORDOKI rovatunkban olvashatod. Természetesen csak a problémák egy része orvosolható távgyógyításos módszerrel, mindenki maga döntse el, milyen mélységig mer beletúrni a motorba.
Bizonyos esetekben nem ajánlatos házilag bogarászni, ilyenkor természetesen doktorunk is azt javasolja majd, hogy fordulj szakszervizhez.