Túlsúlyos férfinak szélesebb gumit?

2010.01.12. 14:49 Módosítva: 2010.01.12. 14:49

Tisztelt Motordoktor! Nem hiba miatt, csupán tanácsért fordulok Önhöz. A kérdésem az lenne, hogy az Aprila Scarabeo 50 Street típusú robogó gyári hátsó gumija (90/80-16) helyére, ugyanarra a felnire felszerelhető-e a 100/80-16 vagy a 100/70-16 méretű? Ha a felni megengedné ezt, mennyiben változik az abroncs átmérője illetve a szélessége, beférhet-e az eredeti helyére? Az ok, amiért ezen gondolkozom az, hogy viszonylag nagy a testsúlyom és gondolatom szerint a szélesebb gumi kényelmesebb és stabilabb lenne. Tisztelettel: Szabó Sándor

Kedves Sándor!

Nem tudom megmondani, hogy befér-e, ugyanis a relatíve keskeny gumira tervezett felni a szélesebb gumit kicsit összehúzza, így nem lesz a futófelület annyival szélesebb, mint méretjelzése ezt indokolná.

Ez azonban azt is jelenti, hogy a futófelület sem lesz annyival szélesebb és gyakran megesik, hogy az adott felnire javasolt gumiabroncs helyett, ha szélesebbet rakunk fel (gyakorlatban megtehetjük, rá lehet szerelni eggyel nagyobbat) akkor a menetstabilitás és a motor viselkedése nem javul, sőt, romlik.

Azt csak mellékesen említem meg, hogy hivatalosan a gyári gumimérettől (amivel a járművet homologizálták, megfelelőségi nyilatkozatot adtak ki) nem térhetünk el, még egy segédmotoros kerékpár esetében sem. Én még nagyobb testsúly esetén sem javasolom a szélesebb gumi felszerelését.

Üdv:

Motordoktor