Elvesztem a garanciát?

2010.01.18. 09:31

Kedves Doki! Úgy érzem, elég általános problémával fordulok hozzád! Egy Aprilia Sportcity One 50 robogóm van, és előző nagymotorjaimon megszoktam az oldaltámaszt. Erre gyárilag nem jár, pedig szerintem a praktika megkövetelné. A neten keresgélve találtam felrakható támaszokat, többféle márkát. Egyszerű is a felszerelés, különösebb átalakítás nélkül, csak arra vagyok kíváncsi, hogy esetleg ennek a felhelyezése okozhat-e garanciavesztést, vagy akármilyen károsodást a motorokon? Gondolok itt az esetleges vázcsavarodásra, mármint, hogy ezeket a gépeket nem arra tervezik, hogy az oldalukon álljanak. Tudom, hogy a problémám nem egetverő, de azt hiszem ebben az országban jobb mindent tisztázni előre, mielőtt bármihez is hozzányúlunk. Attila

Kedves Attila!

A garancia, vagy jótállás arra vonatkozik, ha a gyár valamit rosszul épített be, vagy rosszul szerelt össze, esetleg rossz anyagminőségben gyártott és ezért a szavatossági időn belül meghibásodik a motor. Nyilvánvaló, hogy ők nem vállalhatnak semmi olyan részegységre garanciát, amit nem ők építenek be, nem ők ellenőriztek és teszteltek, azonban egy ilyen részegység beépítése miatt a teljes jármű jótállását nem vonhatják meg, csak a beépített alkatrésszel összefüggő meghibásodás javítását utasíthatják el.

Ha beépíted ezt az oldaltámaszt, és holnap megreped a dugattyúd, akkor nem utasíthatják el a dugattyú cseréjét az oldaltámasz miatt. Azonban ha a rögzítési pontja olyan, hogy gyengíti a vázat, esetleg repedést vagy törést okoz, akkor nyilvánvalóan nem a gyártó hibázott, így gyártói garanciát erre nem igényelhetsz, esetleg az oldaltámasz gyártójához fordulhatsz. Ennek kimenetele azonban erősen kétséges.

Üdv: Motordoktor