Benzin víztelenítése olcsón

2010.01.22. 16:59

Kedves Motordoki! A neten olvastam valahol, hogy üzemanyag (tank/rendszer) víztelenítésére a denaturált szesz is használható, mivel tökéletesen elegyedik a vízzel. A kérdésem az lenne, hogy ezt mennyire szereti a motor? Ha netán van benne ráció, akkor milyen arányban keverhető a benzinbe? A WYNN'S-nek van ilyen terméke, ez összetételében 70-90% alkohol (izopropil-alkohol), ezért gondoltam, hogy talán a denaturált szesznek is hasonló hatása van. Köszönettel: Péter

Kedves Péter!

Valóban, egy olcsó és hatékony módja a tankban összegyűlt víz "kimotorozásának", ha denaturált szeszt öntünk a benzinbe, ugyanis az emulziót képez a vízzel és a benzinnel elegyedik, így a motor "megeszi" akármilyen keverékképző berendezéssel (karbi vagy befecskendező) is van szerelve.

A motorra gyakorolt hatása természetesen függ a mennyiségtől, azonban elmondhatjuk, hogy a 10-18 literes tank aljában összegyűlt 1-2 dl víz arányaiban semmi kárt nem tesz az égés során, kiváltképpen, ha nem állandó rövid utakon járunk, hanem mondjuk a tankot majdnem kiürítve túrázunk egyet. Az üzemmeleg motorban és kipufogóban a pára nem marad meg, korróziót szinte nem okoz.

Szeretném megjegyezni, hogy a benzinkutakon kapható hasonló benzinadalékok sokkal összetettebb hatásúak, korróziógátlók, egyéb adalékokat is tartalmaznak, tisztító hatásúak, így azok rendszeres használata - noha nyilvánvalóan drágább - sokkal hatékonyabb a víz ellen is.

Üdv.

Motordoktor