Szitálhat a motor száranként eltérő villaolajjal?

2010.02.25. 12:13 Módosítva: 2010.02.25. 13:49

Mi történik akkor, ha az első teló egyik szárába 10W 20, a másikba 15W 30-as olajat töltünk? Lesz-e következmény a stabilitásnál? Szitálhat-e az eleje a mocinak, ha sűrűbb az olaj és kicsit hideg van, körülbelül +2-3 Celsius? Köszi a válaszodat: Ferenc

Kedves Ferenc!

Elméletileg a két szár különböző csillapítása nem okozhat szitálást, mert a két villa csak együtt tud elmozdulni, még akkor is, ha különböző erőhatások érik.

A gyakorlatban azonban a két szár elmozdulása között lehet egy kis különbség, mert sem a keréktengely, sem a villahíd nem ideális, tehát lehet benne egy kis flexió, deformáció, így a kerék megvezetése nem biztos, hogy tökéletes lesz, de durva szitálást nem okozhat, gondoljunk bele, hogy tökéletesen azonos soha nem lesz a két villaszár csillapítása, még azonos viszkozitású olajjal sem.

Én azt javasolnám, hogy mindig azonos olajat tegyünk a szárakba, hiszen a külső hőmérséklettől függetlenül az eltérő viszkozitású olajak eltérő mértékben csillapítanak a villában. Ne okozzunk ezzel olyan erőhatásokat, amelyek a stabilitást ronthatják.

Üdv.

Motordoktor