Kopott a rugóstag szára. Veszélyes?

2010.03.16. 12:40

Kedves motordoktor!

Idén vásároltam egy egy Kawasaki KX 250-es, 96-os és kétütemű. Elég sok baja volt, de egy zsák lóvéval helyre lehetett állítani. Történt egy dolog, amin még a szerelők is a fejüket vakarják: a hátsó rugóstag felújításánál feltűnt, hogy a króm rúdról, vagy nem t'om mi a pontos neve, lepatogott a króm, így nyilván nem lehet bele visszarakni és most nem tudom mit csináljak. Az új rúd ára eléggé húzós, a Kawasaki 160-at mondott rá. Fel lehet ezt újítani vagy bontóba lehet ilyet találni?

Javaslatát, válaszát előre is köszönöm, Krisztián

Kedves Krisztián!

Sajnos a rúd a rugóstag központi rúdja, általában keménykrómozású, sok esetben üreges és belsejében esetleg a húzófokozati csillapítás állítórúdja fut. (Nem tudom, hogy a 96-os KX-ben így van-e)

Fontos a hibátlan, jó felületi minőség, mert a rúdon csúszik a szimmering, bármilyen egyenetlenség vagy felületi kipattogzás rövid idő alatt tönkreteszi a szimmering tömítőajkát és folyni fog a rugóstag.

A bontott beszerzése is lehet egy megoldás, bár ritkán szoktak rugóstagot bontani, csak kompletten árulják. A másik lehetőség, hogy szét kell szedetni egy hozzáértő emberrel, megnézni, hogy a rúd az alsó villából kicsavarható-e. Általában igen, bár nem egyszerű, a szár finommenetes és menetrögzítős , ráadásul befogásához speciális alumínium blokkok kellenek. Ha sikerül kiszedni, akkor egy jó gépműhely le tudja gyártani, felületét köszörülni kell.

Én inkább a bontottat javasolom, ha sikerül szerezni.

Üdv.

Motordoktor