Szörnyű a kattogás, mit tegyek?

2010.03.29. 17:00

Tisztelt motordoki

Nemrég vettem egy 1995-ös 600-as Monstert. Elvittem szerelőhöz, mert eresztett a telószimering és a karburátorokra is ráfért egy szinkron. A szerelőm szerint enyhén kattog az első hengerben valami. Mértünk kompressziót, az első henger 9,5 a hátsó pedig 10,5; egyébként a kattogás meleg motornál csendesedik. A főtengely és a hajtókarcsapágy lógása nem érezhető. Nem tudom foglalkozzak-e a dologgal komolyabban és keressük meg a hang forrását, ami persze kiadással jár. Vagy járjak nyugodtan motorral? A Monsterekről és a motorzajokról sokat olvastam és nem tudom komolyan vegyem-e.

Kiváncsian várom válaszod
Üdv Zoltán

Kedves Zoltán!

Mindig bajban vagyok, ha egy olyan zajról kérdeznek, amit nem hallok. Ez valóban lehet egy minimálisan megerősödött üzemi zaj, vagy lehet a hajtórúd alsó csapjának komolyabb, kezdődő zaja, bár az inkább melegen erősödne. Az is lehet, hogy a vezérlés zaja.

Én azt mondom, használd nyugodtan, ha pedig a zaj tovább erősödik, akkor kell megnézni (megbontással és méréssel), hogy mi okozza. A felerősödött zaj arra utal, hogy valami illesztési hézag tovább nőtt, és az előbb utóbb szétverődik, azt nem szabad megvárni.

Sokszor estem már magam is abba a hibába egyéb motoroknál, hogy volt valami kis zaj, én is hallottam, de a szétszerelés után semmit nem találtunk a gyári méreteken kívül esőnek, feleslegesen bontottuk meg a motor, és mint tudjuk, "minden bontás egy rontás".

Üdv.
Motordoktor