Különböző márkájú gumikat előre és hátra

2010.04.27. 07:04

Tisztelt Motordoktor!

Egy '98-as (japán belpiacos) 400-as Yamaha Fazerem van. Gumicseréhez érkeztem. Sok fórumban olvastam arról, hogy egyesek különböző márkájú gumikat válogatnak össze maguknak. Érdekelne, hogy mi erről az Ön véleménye? Nem probléma a különböző márka, vagy inkább maradjak az azonos típusnál?

Előre is köszönöm válaszát!

Tisztelettel: Gábor

Kedves Gábor!

A gumiválasztáshoz nem igazán szeretek hozzászólni, mert hasonló, mint a vallás, ki ebben hisz, ki meg abban. Vannak azonban objektív tények, mint az, hogy az öreg gumi rosszabbul tapad, bizonyos sérülés stb. után nem érdemes használni és az is igaz, hogy az azonos márkák első és hátsó gumija bizonyos dolgokat tekintve egymáshoz passzolnak, kialakításuk azonos, pl. az alkotó alakját és szövetszerkezetüket tekintve.

Kiélezett körülmények között az azonos márka azonos típusa biztos jobb, mint a különböző gumik, pláne ha egyik sportosabb, másik pedig inkább túrásabb modell. Én azonban azt mondom, hogy sokkal fontosabb, hogy új (nem használt és nem túltárolt) gumit kapjon a gép, amelyek azonos kategóriájú abroncsok, mint az, hogy azonos márkájú, de esetleg használt vagy használatlan, de öreg abroncs legyen.

Üdv.
Motordoktor