A Yamaha mindig kétszer csattog

2010.05.03. 07:46

T. Motordoktor.

A következő problémára kérnék segítséget. 2003-as Yamaha XV535 Virago a vasam típusa. A gond: gázadás után ha a gázt visszaveszem, kettőt csattan a kipufogónál. Gyújtás vagy üzemanyag lehet a probléma oka? Ha a szívató rajta van, akkor nincs ez a jelenség. Gyertyát cseréltem, de úgyanúgy maradt minden. Köszönöm a segítségét.

Üdv: Nagy János (beduin)

Kedves János!

Amikor becsukod a gázt, akkor a fojtószelep (tolattyú) bezár és csak az alapjárati rendszeren keresztül jut benzin a motorba, ami a kedvezőtlen feltételek miatt nem ég el, nem gyullad be. Azonban ha kicsit hosszabb ideig tartod ezt az állapotot, akkor tud annyi levegőt szívni és felgyülemlik annyi benzin, hogy begyullad és a szegény keverékes égésre jellemzően elnyúlik az égés időben, belepuffan a kipufogóba.

Ez szinte minden hasonló keverékképzési rendszerű motornál így van, normál üzemi jelenség, nem hiba. Néha, ha a kipufogó kevésbé fojtott, még láng is jön ki rajta, sötétben látható. A szívató ráhúzásakor vagy bedúsul a keverék és az égés nem nyúlik el, vagy pedig be sem gyullad az ideálistól erősen eltérő keverék miatt.

Üdv.
Motordoktor