Használt fékbetét új tárcsához

2010.06.15. 08:19

Hello Motordoki!

Tanácsot szeretnék kérni tőled: tavaly tavasszal az első féken cseréltem betéteket, viszont ősszel már tárcsát kellett cserélnem. Kopottak voltak, a jobb oldali elkezdett dobálni is, így lecséreltem mindkettőt.

Az új féktárcsához visszatettem az egy szezont használt betéteket és itt a bibim. Nem fekszik fel teljes felülettel a tárcsához, mert gondolom, hozzákopott a régi felületéhez. Azon vacillálok, várjam-e meg, míg a betét hozzákopik az új tárcsához, vagy vegyek újat? A fékezéssel nincs gondom, nagyon jól fognak.

Válaszodat előre is köszönöm!

Üdv!

Egy motoros a Felvidékről

Kedves motoros!

Én azt mondom, hogy ne használd így, mert a tárcsához hozzákopott betét valóban kis felületen érintkezik az új tárcsával, a fékezéshez nagyobb erő kell és ezt az erőt nagyon kis felületen veszi fel a tárcsa. Ezeken a felületeken azonban melegebb lesz, mint máshol, ami a tárcsánál kevésbé, de a fékbetétnél már probléma lehet.

Ilyen esetekben azt szokás csinálni, hogy kivesszük a féknyeregből a betétet és ha az még újszerű, akkor közepesen durva csiszolóvásznat egy sima felületre fektetve, pl. üveglapra, a betét tetejét síkba csiszoljuk. Nem kell nagyon rányomni, csak annyit csiszoljunk le, amennyit feltétlenül szükséges. Ez csak felületi egyenetlenségeknél célravezető, a félrekopott, ferde betét esetén nem lehet így korrigálni, illetve nem biztos a siker.

Üdv.
Motordoktor