Ciripel a fékem

2010.06.21. 07:44

Tisztelt Doki,

nekem egy 2009-es Honda CBF 125-ösöm van. Ami gondom van vele, legalábbis félek tőle, hogy mikor az első féket behúzom, akkor egy halk ciripelő hangot hallok a tárcsa felől, amit eddig még sosem.

Remélem, nem a fékbetétem kopott el bő 7000 km alatt. Elsőre arra tippeltem, hogy a betét és a tárcsa közé került valami kavics/üvegszilánk/fém darab, és a tárcsán lévő lukak miatt ciripel. De ezeknek szerintem a tárcsán nyomot kéne hagyniuk, de azon sem látszik semmi rendellenesség. Szerinted milyen hang lehet ez és honnan jön?

Előre is köszönöm segítségedet:
Andris

Kedves Andris!

Egyáltalán nem biztos, hogy a tárcsán nyomot kell hagyni valami olyan dolognak, ami hangot ad. Valószínű, hogy a fékbetét kopása során pont egy olyan alkotóelem került felszínre, aminek a tárcsához súrlódva hangja van. A korszerű fékbetétek sok anyagnak az összepréselt elegyéből állnak, köztük lehet szinterfémreszelék vagy egyéb zúzalék, ami hangot ad a tárcsán.

Ez amolyan nem kívánatos velejárója, azonban aggodalomra nincs semmi ok. A biztonság érdekében azonban nézd meg alaposan, hogy nem szorult-e valami a betét és tárcsa közé, de ennek kicsi az esélye.

Üdv.
Motordoktor