Suzuki: hol indul, hol nem

2010.06.30. 13:06

Helló Motordoktor!

A problémám nem egyszerű. Negyedik éve van a tulajdonomban egy 1996-os évjáratú SUZUKI RF400-as vas. Amikor hozzám került, mindig indult, első indításra is, de ha hosszabb útra mentem vele és közben megálltam pihenni vagy tankolni, utána is simán indult. De egy ideje érdekes dolgot produkál. Persze mielőtt elmesélem, miről is van szó, azt azért elmondanám, hogy mikor hozzám került a moci, akksit, gyertyákat, olajat cseréltem benne. Ez olyan 2 éve lehetett.

Na szóval: ha az akksi fúlós (mondjuk indítás előtt feltöltöttem), indul a motor, nem is kell sokáig forgatni. Elmegyek vele mondjuk 50 km-t vagy többet, nem ez a fontos. Ha megállok például ellenőrizni a keréknyomást és indulnék tovább, nem indul. Olyan, mintha az akksi csumára le lenne merülve, meg se tudja hajtani. Akkor picit lökök rajra és rögtön indul.

Persze ez nem valami kellemes dolog, mert nem egy könnyű gép, arról nem is beszélve, hogy elég égő egy ilyen motort tologatni. Na, de beindul. A folytatás az érdekes. Megállok vele, majd némi pihenés után vagy csak másnap indítom a motort, az önindítóval simán indul.

Szeretném a segítségedet kérni.

Üdvözlettel egy motoros:

Laci

Kedves László!

A leírásból nem arra gyanakodnék, hogy az akksi merül le, hanem hogy például az indítórelé hol kapcsol és vezeti az áramot, hol pedig nem. Az akksi 50 km alatt nem merül le teljesen, sőt, menet közben inkább feltöltődik még a rossz akksi is. Az ilyen jellegű hol indul, hol meg nem problémák vagy kontakt hibára utalnak az indítómotor működtető áramkörében, beleértve a start gombot is, vagy az indítómotor belül érintkezik rosszul. Egy alapos átnézés és tisztítás biztos, hogy meg fogja gyógyítani a gépet.

Üdv.
Motordoktor