Ha hideg, indul, ha meleg, nem. Mi az?

2010.07.07. 09:53

Üdv, Doki!

Piaggio Zip 125 négyütemű robogóm van, 11 éves, 9600 km-rel.

Hidegen rögtön indul, de meleg motornál képtelenség beindítani, meg kell várni, hogy lehűljön a blokk, aztán simán indul.

Sajnos nincs hozzá szervizleírásom, néhány adatot sikerült összehalászni a netről. Amit leellenőriztem, az a gyújtás és a szelephézag, ezek rendben vannak. Hol keresgéljek tovább, egyáltalán mi okozza ezt a bosszantó hibát?

(Nincs a közelemben szakszerviz, így egyelőre marad a házi javítás, ha megoldható.)

Köszönettel:
Zoli

Kedves Zoli!

A gyújtás leellenőrzése gondolom, azt jelenti, hogy van szikra melegen is. Ha ez a szikra elég intenzív, akkor azt is meg kell nézni, hogy jó időben van-e, tehát az alap előgyújtás időpont nem kúszik-e el melegen. Ha ez sem, akkor melegen indítani kell többször, majd megnézni, hogy benzinesek-e a gyertyák, ha ez is rendben lévőnek tűnik, akkor csak arra tudok gyanakodni, hogy nincs elég kompresszió, a gyűrűhézagok nagyok és melegen nem indul emiatt.

Ha a légtorokba egy kis hidegindító sprét fújsz és akkor beindul, akkor sajnos biztos, hogy a kompresszió hiánya a hiba, feltételezve, hogy a szelephézagok valóban jól vannak belőve.

Üdv.
Motordoktor

Hirdetésblokkolóval néznéd éppen a Totalbike, és ettől mi éhen halunk.

A TB olvasása ingyen van, de a működtetése nem: szerzőink és családjaik táplálkoznak, és ami fontosabb: rendszeresen tankolnak, pénzért.

Kérjük, engedélyezd a TB-n a hirdetések megjelenítését, vagy ellehetetleníted a működését annak, amit épp olvasni szeretnél.