Ledobhatom a katalizátort?

2010.07.24. 13:15

Hello Motordoki!

Nekem egy 2008-as Transalpom van. Szeretném, hogy dögösebb hangja legyen. A gyári kipufogók (Arrow, Marving) elég drágák, 90 000 Ft. Utángyártottat nem akarok. Az interneten láttam, hogy a blokk alatti katalizátoros részt egy odahajtogatott csővel helyettesítették, így megmaradt a gyári dob és megjött a hangja.

Tanácsot szeretnék Tőled kérni, hogy melyiket ajánlod és melyiket nem? A motor élettartamának árt-e valamelyik?

Válaszodat előre is köszönöm.

Tisztelettel: Gábor

Kedves Gábor!

Tudom, hogy nem ezt szeretnéd hallani, de én fenthagynám a gyári dobot, így ahogy van. Egyrészt így a motor (kipufogó) csendes, másrészt pedig szabályos is. Ez fontos lehet pl. ha külföldre mész túrázni, itthon még nem annyira nézik, de ez is csak idő kérdése. Ha pedig mindenképpen kicsit más hangot szeretnél, én akkor is meghagynám a katalizátort, és a végdobot olyan dobra cserélném le, amelynek van EC papírja, tehát közúton is szabályos. Ezeknek is kicsit mélyebb tónusú, nagyobb hangjuk van, de még legálisan hangosabbak. A katalizátor eltávolítása önmagában is szabálytalan, hangtól függetlenül. Tisztában vagyok vele, hogy általában mit tesznek a kipufogókkal itthon, de az Európába vezető út nem ez.

Üdv.
Motordoktor

Hirdetésblokkolóval néznéd éppen a Totalbike, és ettől mi éhen halunk.

A TB olvasása ingyen van, de a működtetése nem: szerzőink és családjaik táplálkoznak, és ami fontosabb: rendszeresen tankolnak, pénzért.

Kérjük, engedélyezd a TB-n a hirdetések megjelenítését, vagy ellehetetleníted a működését annak, amit épp olvasni szeretnél.