Magas alapjárat melegen

2010.09.13. 07:52

Tisztelt Motordoki,

1995-ös Yamaha XJ 600 Diversion motoromnak melegen magas az alapjárata.

Hidegen szivatóval indul, hamar bemelegszik, az alapjárata ilyenkor olyan 1500-1800 között van. Amikor viszont rendesen bemelegszik, 15-20 km után, az alapjárata felmegy olyan 2400 - 2700 ford/perc közé, ami elég zavaró tud lenni. Ha ilyenkor egy pillanatra felpörgetem a motort, mondjuk lámpánál, akkor beáll a fordulat olyan 2000 körülire.

Korábban mentem egy CBF 600-as Hondával, annak mindig szépen beállt egy értékre a fordulata és azt tartotta is hidegen - melegen, szintén karburátoros volt. Ebből gondolom, hogy nálam valami nem kerek.

Merre lehet a hiba?

köszi és üdv, István

Kedves István!

Valóban lehet, hogy nem kerek valami. A motor szívhat fals levegőt – a karburátor csatlakozásainál, a gumi átvezetőknél például –, vagy valami szorulhat melegen, ami lehet a gáz rudazat, de valamelyik tolattyú is.

Akkor is hasonlót szokott produkálni a motor, ha az alapjárati rendszer nem működik, és az átmeneti vagy teljesítményrendszert próbálják "ráhangolni" az alapjáratira: rácsavarják a tolattyú ütköztetőket, hogy ne is menjen annyira vissza, hogy az alapjárati rendszer beinduljon. Ezt azonnal észre lehet venni, mert az alapjárati mennyiség csavart becsavarva nem áll le az a henger.

Tehát sorrendben: fals levegő, rossz beállítás, vagy egyéb kopások. Én ebben az irányban indulnék, persze jó lenne hallani, látni.

Üdv.
Motordoktor