Fűrészfogas kopás a gumiabroncson

2010.10.21. 15:28

Kedves Motordoki,

ötvenes robogóm gyári gumija (5 éves, 16 ezer km van benne, mármint a gumiban is, ez még az eredeti gyári rajta, 120/90-10, pirelli sl 60) féloldalasan, fűrészfogasan kopott a motor-felfüggesztés felőli oldalon. Ez normális? A keréknyomást gyakran ellenőriztem (1.8 hatul, 1.3 elöl), a lengéscsillapítás a szerelő szerint megfelelő.

Előre is kösz:

Ádám

Kedves Ádám!

Amikor végigsimítjuk a gumi felületét és a minták recés, fűrészfogas érzetet keltenek nem biztos, hogy problémára utal. A korszerű, puha, jó tapadást biztosító abroncsok gyakran kisebb felületű, de sok mintával rendelkeznek, amelyek között mélyebb vízelvezető árkok vannak. Ezen minták minden erőhatásra, akár fékezéskor, akár gyorsításkor deformálódnak, felületüket nem azonos erővel nyomják a talajra, így kopásuk egyenetlen lesz, fűrészfogasan kopnak. Ezt néhányan a rossz lengéscsillapítással azonosítják, hasonlóan az autóknál, de nem erről van szó.

Ha a gumi egyik felén érződik csak ez a jelenség, akkor érdemes megnézni a kerék beállítást (egy nyomon futást) és könnyű robogók esetében arra is figyelnünk kell, menet közben nem ülünk-e kicsit ferdén a motoron.

Üdv.
Motordoktor