Felújítás utáni bejáratás

2010.11.08. 17:06

Tisztelt motor doki!

350-es Jawa CZ motorblokkot felújitattam, azaz komplett motorgenerált kapott. A bejáratás folyamán hidegen könnyen indul, könnyen megy, de két-három kilométer megtétele után elveszti erejét. (Kezd szorulni, ill. nem tudom mi a probléma). Egy liter 2T olajhoz, 30 liter benzint használok. Sajnos alapjáraton álló helyzetben is nagyon melegszik.

Kérem tanácsát mitévő legyek.

Tisztelettel várom tanácsát:
József

Kedves József!

A felújítás utáni melegedés és teljesítmény vesztés általában arra utal, hogy a gépmunka kicsit szorosra sikeredett.

Ilyenkor a bejáratás sokkal fontosabb és időigényesebb, mint a jól illesztett motor bejáratása, a legfőbb dolog, amire szükség van az a türelem. Ha nem akarjuk a motor szétszedni és ismét fúrni vagy meghónolni a hengert, akkor úgy kell eljárni, hogy a bejáratás első 100-200 km-ében rövid távokat kell menni és azelőtt, hogy a motor szorulni kezdene vagy túlmelegedne, meg kell állni pihentetni, visszahűteni. Ezen kis járatási ciklusok hatására a motor egyre később kezd melegedni és egyre hosszabb távot tudunk vele megtenni pihentetés nélkül, majd szépen összekopik és megfelelően fog működni.

Az 1:30-as keverési arány jó, de legalább ennyire fontos az is, hogy a karburátor jól legyen beállítva és ne legyen a keverék szegény, mert akkor a túlmelegedés fokozottabb lesz.

Üdv.
Motordoktor