Néha kihagy egy-két henger

2010.11.17. 16:14

Tisztelt Motordoki!

2001-es, karburátoros Kawasaki ZR7-ről lenne szó: a kérdésem az lenne, hogy alapjáraton bemelegedés után szabálytalan időközönként az egyik (1. vagy 2.) henger kihagy, de csak egy pillanatra. Ekkor érezhető az "ütés" és hallaható is és a fordulat is leesik, aztán visszaáll. Magasabb fordulaton nincs, vagy nem érzem. Mi okozhatja ezt?

Megvásárlás után elvittem márkaszervizbe, ott állítólag volt karbi tisztítás és szinkron is, de a jelenség megmaradt. Valamint váltáskor a fordulat nem esik vissza. A két dolognak van köze egymáshoz?

Válaszát előre is köszönöm!

Tisztelettel: M.Tamás

A hirtelen leálló, de ismét elinduló henger általában gyújtás kimaradást jelent, amely azonban nem zárja ki, hogy karburátor miatt van. Az is lehetséges, hogy annyira rossz annak a hengernek a keverékképzése, hogy nem minden munkaütemben tud gyújtani. Gyanús az is, hogy a fordulat nem esik vissza, ez meg fals levegő bejutására utal, hiszen a motor zárt fojtószelepnél is kap levegőt... Én azt javasolom, hogy még egyszer ellenőrizzék le a karburátorokat, különös tekintettel az alapjárati rendszerre és a helyes fúvókaméretekre, majd nézzék meg a gyertya színeket, ez sokat elárul a motor üzeméről, legvégül pedig a karburátorsort a szívócsővel összekötő gumiflajsnik állapotát. Ezeken nem lehet repedezés vagy egyéb tömítetlenséget okozó hiba.

Üdv.
Motordoktor