Ezt szeretem: nagy durranás, lángnyelvek

2010.11.24. 12:50

Helló Motordoki!

Tanácsodat kérném abban, hogy ismerősömék nem egyszer csinálják azt, hogy üresbe tiltatják a motort és a vészleállítónak a gombjával játszanak. Ennek az eredménye nagy durranások és még nagyob lángok a kipuffból. Én is csinálgatom ezt, mert eléggé megtetszett (Suzuki GSX-R 750-em van), de gondolkoztam, hogy nem tesz-e kárt a motorban? És ha igen akkor miben?

Válaszodat előre is köszönöm

Széles utat. gumifákat!

Bence

Kedves Bence!

Ha kárt nem is tesz azonnal, az csak annak köszönhető, hogy a japán mérnökök okosan kicsit túltervezték a mechanikáját a blokknak. Azt azonban leszögezhetjük, hogy semmiképpen nem tesz jót a motornak a terhelés nélkül leszabályozási fordulaton forgatott motor, fokozva a rosszat azzal, hogy a vészleállító gombbal a gyújtást megszakítjuk, a tüzelőanyag felhalmozódik és durranással gyullad be és ég el. Ez nyomáshullámot generál, szétnyomhatja a kipufogót és visszafelé haladva a szeleptányért is leszakíthatja. Én azt mondom, hogy aki igazán szereti a motort és a zaj miatt tekintettel van embertársaira, az nem csinál ilyet.

Üdv.
Motordoktor

Hirdetésblokkolóval néznéd éppen a Totalbike, és ettől mi éhen halunk.

A TB olvasása ingyen van, de a működtetése nem: szerzőink és családjaik táplálkoznak, és ami fontosabb: rendszeresen tankolnak, pénzért.

Kérjük, engedélyezd a TB-n a hirdetések megjelenítését, vagy ellehetetleníted a működését annak, amit épp olvasni szeretnél.