Helló Jézus, kéne egy motor!

2010.12.23. 16:09 Módosítva: 2010.12.23. 16:20

Tisztelt Motordoktor!

A közeljövőben talán megvalósulhat, hogy veszek egy igazi, nekem való motort. Eddig is sokat töprengtem, hogy milyen lenne az igazi, de most hogy már talán valósságá válhat, így még jobban szenvedek attól, hogy nem tudom mit kellene venni.

Volt anno egy 250-es ETZ-m. Szerettem a hangját, a teljesítménye ideális volt, üléspozíció közel tökéletes. Meg is tarottam volna, csak hát az öreg pára lassan gazdasátalanná vált, mert annyit kellett volna futóműre költeni, mint maga a motor értéke, s így mivel már félelmetes volt 80 felett vele menni; fájó szívvel megváltam tőle. Most nem rég vetem egy Yamaha Dt 50-est. A teljesíménye nyilván semmi, de nagyobbik baj vele, hogy 5 km után kínokat élek meg rajta, annyira kényelmetlen a keskeny és előre lejtő az ülés.

Szóval kellene nekem egy olyan motor, ami az alábbi dolgokat tudja, de hosszas böngészés, nézegetés után se találtam:

-min 20 LE, de max 35 LE, mert A korlátozott jogsim van, és amúgy is az abszolut szelíd motorosok közé tartozom
-kényelmes üléspozíció a 198 cm-emhez (ez a kritérium a buktató általában)
-fordulékony és könnyű (max 150 kg), mert 90%-ban Budapesten belül használom
-egy kis járdaszegély ne legyen akadály neki (itt és a kis méretén vérzett el régi szerelmem a Kawasaki Eliminator 250)
-ne legyen hangos, mert nem vagyok feltünősködő hülyegyerek (bár ez csak kipufogó kérdése)
-reális fenntartási költség, vagyis elérhető, normális árú alkatrészek
-tetszen, ami persze szubjektív
-alacsony fogyasztás, mert az élményen túl az autó városi fogyasztásának alternatívájaként is használom a motort

egyéb elvárások, ha lehetséges:
-nyomatékos motor, mert urasan szeretek motorozni, de néha azért belefér egy kis pörgetés
-350 ccm alatt, mert ugye 350 felett ugrik sokra a kötelező

Nyilván az ár is tényező, de ha ezen múlik, akár hitelt is veszek fel, de millió felé nem szeretnék menni. Még nem tudtam kipróbálni, de nagyon valószínű, hogy kicsik lesznek nekem: Honda VTR250, Yamaha YBR 250. Amit még nem mondtam, hogy nagyrogogót nem szeretnék, mert nekem a robogó guminő feeling, és valszínűleg nagyobb alátekerésnél beleütne a komány a térdembe.

Igazából nekem egy kényelmes ülésű supermoto, ha létezik ilyen, vagy egy nem túl nagy súlyú, de számomra kényelmes túraenduró lenne az ideális, de 35 LE és lehetőleg 350 ccm alatt ilyenek szerintem nincsenek.

Tudom, hogy szinte lehetetlen leckét adtam fel, de kérem, próbáljon tippeket adni!

Tisztelettel:
Zoltán

Kedves Zoltán!

A felvázolt feltételrendszernek nincs olyan motorkerékpár ami megfelel, úgyhogy szinte biztos, hogy kompromisszumot kell kötni. Nehéz tanácsot adni, - és nem is szeretek - hiszen például mit jelent az, hogy nyomatékos? Egy 125-ös motor után egy 250-es is nyomatékos, azonban egy 750-esről átülve mindkettő gyenge és vérszegény. Én azt gondolom, hogy ha legjobban eleget szeretnénk tenni a szigorú feltételrendszernek, akkor egy 250-350 közötti városi enduro motorra kell gondolni, ezek általában könnyűk, takarékosak, a járdaszegélyt is bírják. Ha persze ha ez meg nem tetszik, vagy ez is kényelmetlennek találtatik, akkor én a magam részéről feladnám, akkor le kell húzni néhány feltételt a listáról... Itt a karácsony, esetleg több motort kell venni és nem egyben ötvözni 4-5 motor tulajdonságát.

Üdv.

Motordoktor