Megfájdul a hátam, mert balra húz a kormány

2011.02.09. 11:53

Kedves Motordoki!

Van egy hőn szeretett 1000-es Varaderom (2003), amit fél éve vásároltam. Egyetlen egy problémám van vele, a motor valamilyen okból kifolyólag félre húz. Ezt úgy kell érteni, hogy amikor megyek vele, akkor azt észlelem, hogy kissé megdöntve van alattam a gép, holott egyenesen haladok. A testem szimmetria tengelye nem azonos a motoréval. Ha előre nézek, tekintetem a szélvédő bal sarkat súrolja a közepe helyett. Egy kicsit olyan, mint amikor autót vezet az ember, és nyilván nem közepén hanem baloldalon ül.

Ez hosszútávon elég kellemetlen hátfájáshoz tud vezetni, valamint a gumik is félre kophatnak így, attól tartok.

Vásárlásnál a próbakor alatt teszteltem az egyenesfutást. Elengedett kormánynál igen (sajnos) előfordult hogy elkezdett kissé barra tartani a motor. Észrevételeztem is az eladónak, aki azzal nyugtatott hogy ez csak alacsony sebességnél jelentkezik, alacsony fordulatszámon, mert kissé rángat már ott... Ezt persze én nem hittem el, de a vételár meggyőzött.

A motor makulátlan. Kizárnám, hogy bukás következménye lehet a dolog. Bar egy patkázás is elcsavarhatja a futóművet!?

Hallottam olyanról, hogy a futómű probléma miatt fellephet ilyen jelenség. Mégpedig ha a teleszkóp valamilyen módon elcsavarodott az őt fogó (kiflik) rögzítésében.

Előre is köszönöm tanácsát!

Üdvözlettel,
János

Kedves János!

Nem kell mindig a legrosszabbra gondolni és mindig a nagy munkákkal kezdeni. Először és az egy nyomon futást ellenőrizném, különös tekintettel a hátsó kerék beállítására. A villapapucsot is érdemes jobban megnézni, mert ki tud verődni, ha valaki nem figyelt rá korábban. A második az első kerék beállítása lenne és a villahidak "feszültség mentesítése". Ezt úgy kell csinálni, hogy meglazítani a villahíd csavarokat annyira, hogy a villaszárak ne csússzanak el és betámasztani, majd kicsit megmozgatni a kereket, hogy magától álljon be körülbelül középre, valamint megrugóztatni óvatosan a motort. Nem hirtelen, de lehetőleg erősen lenyomva. Ha mindez megvan, valószínűleg már jól fog futni, természetesen ha a váz valóban nem deformált.

Üdv.
Motordoktor