Milyen láncot vegyek?

2011.07.21. 08:27

Tisztelt Motordoktor!

2004-es Honda CBR 600 F4i motoromon úgy látom, itt az ideje lecserélni a láncot (és gondolom a lánkerekeket is). 26500 km van benne és második tulajdonos vagyok. Tanácsot szeretnék kérni, hogy milyen márkát és típust vegyek. Szeretném, ha egy kicsit robbanékonyabb is lenne a paripa. Ha jól tudom, ezen itt lehet segíteni. (De feleslegesen nem akarom túlterhelni a 'rendszert'!)

Válaszát előre is köszönöm!

Tisztelettel,
B. Ádám

Kedves Ádám!

Nem terheled túl a rendszert ha egy kicsit rövidíted a szekunder áttételt, maximum utazó tempónál egy kicsit jobban fog a gép pörögni, ami az élettartamot nem befolyásolja jelentősen. A fogyasztás kicsit megnövekszik, de ez sem jelentős.

A tapasztalat az, hogy a gyári szerelésű láncok a legtartósabbak, a jó minőségű lánccal a lánckerék is tovább bírja, hiszen általában a lánc nyúlása teszi tönkre a lánckereket, nem a lánckerék kopása a láncot. Én két láncot emelnék ki, az egyik a DID (Daido Kogyo) a másik az RK Takasago, mindkettő hivatalos beszállító és profi gyártó, sajnos áruk is a magasabb kategóriába tartozik. A lánc ápolásáról soha ne feledkezzünk meg, ápolatlanul a legjobb lánc is hamar tönkremegy.

Üdv.
Motordoktor