Négy márkaszerviz is csak a fejét vakarja

2011.08.11. 16:45

Helló Doki,

2006-os Suzuki GSR 600-as motorom van, jó 43000 kilométerrel. A jelenség, ami miatt írok, a következő: fékezésnél, ha behúzom a kuplungot és elzárom a gázt a fordulatszám lehanyatlik az alapjárati fordulat alá, sokszor olyan mélyre, hogy a motor leáll. Ha meleg a motor (ezt úgy kell érteni, hogy már több mint fél órája jár) akkor a hajlam enyhébb, de nem szűnik meg. (Ha csak a hűtővíz melegszik fel, az nem számít, ugyanúgy leáll.)

Azt figyeltem meg, hogy nagyobb fordulatról jobban esik vissza, ha a kuplunggal és gázzal játszva lassan engedem le a fordulatot, akkor kevésbé hajlamos lefulladni, de erre ugye nem minden fékezésnél van lehetőség, és különben is... Az alapjárat egyébiránt finoman ingadozik meleg motornál is.

Eddig négy (márka-)szervíznek mutattam, volt aki felhúzta az alapjáratot az égbe, volt aki gyertyát cseréltetett (0 változás), volt aki rám akart sózni Power Commandert, és volt aki a fejét vakarta. Én nem értek hozzá, de valami azt súgja a dupla pillangószelep a bűnös, de ki vagyok én, hogy beledumáljak a nagyok dolgába?

Köszönettel


Attila

Kedves Attila,

A hiba valószínűleg az alapjárat szabályzó léptető motorral van, amely pontatlanul állítja vissza az alapjáratot. Ez a léptető motor több egyéb szenzor jele alapján állítja be a cél alapjárati fordulatot. Ezen szenzorok jele is lehet hibás, valamint a léptető motor is lehet rossz vagy lassan reagáló. Én először egy teljes tisztítást csinálnék, különös tekintettel a fojtószelepek környékére és a szívócső nyomás szemzorra (MAP), majd egy alaphelyzet beállítást, amit általában csak a szakszervizek tudnak a diagnosztikai műszerrel megtenni. Ez már majdnem biztos, hogy megoldja a problémát.

Üdv.
Motordoktor