Lecserélném a hurkatöltőt a GSXR-remről...

2011.08.25. 19:31

Kedves Motordoktor!

Nem oly sokára szeretném megvenni első nagymotoromat, egy Suzuki GSX-R 600 K4-et. Számomra a technika mellett fontos az is, hogyan néz ki a motor, elvégre passzióból veszem. Jobban tetszik, mint egynémelyik mai darab, viszont eléggé zavarja az összhangot (számomra) az a hatalmas hurkatöltő az oldalán.

Böngésztem a netet, de sehol sem akadtam rá ehhez a típushoz gyártott (tényleg) rövid dobra. Sok szép dobot árulnak, de sajnos csak az újabb modellekhez. Az kérdésem az lenne, mi befolyásolja, milyen dobot lehet felszerelni egy adott típusra, illetve egy bármilyen hátsó dob - mondjuk egy másik 600-as évjárathoz tervezett dob - károsíthatja-e a technikát? Mi lenne akkor, ha a végdobot teljesen elhagynám? Válaszodat előre is köszönöm!

Üdvözlettel:
Krisztán

Kedves Krisztián!

A motorkerékpár tervezői és gyártója sem szed gyógyszert szépérzék ellen, a kipufogó azért nagy térfogatú, hogy úgy tudjon megfelelni a zajnormáknak, hogy lehetőség szerint a fojtása kicsi legyen. Ezt kis térfogatú dobbal nem lehet megcsinálni, ha egy kisebb térfogatú dob hasonlóan halk, akkor annak a fojtása szinte biztos, hogy nagyobb.

Azt is elmondhatjuk, hogy ha egy dob kis térfogatú és kis fojtású, akkor biztos, hogy hangos. Az utóbbi időkben a közlekedési hatóság egyre szigorúbban veszi a zajhatár megsértését, én semmiképpen nem javasolom, hogy olyan dobot szerelj fel, ami nem utcára való, nincs minősítése csak azért, hogy szebb legyen.

Sajnos ez nem magánügy, a hangos motor közügy. A másik 600-asra tervezett dob elméletileg nem károsítja a technikát, mert annak is valószínűleg van elégséges fojtása, de ha szigorúan vesszük a szabályokat, akkor nem homológ, azaz a gyártó nem rendelkezik a dobra vonatkozó jóváhagyással, tehát nem használható legálisan. A végdob teljes elhagyásáról lebeszélnélek, azon túl, hogy teljességgel szabálytalan, az elégtelen fojtás miatt még meghibásodást is okozhat. A szomszéd sem lesz boldog, amikor este hazaérsz.

Üdv.
Motordoktor