Csörög a kuplung, megvehetem?

2011.09.29. 11:22

Hello Motordoktor!

Nem igazán találtam értékelhető leirást a Ducati 900 Supersport típusról, viszont nagyon érdekelne a véleményed!

Lehetőségem lenne vásárolni egy ilyen 2001-es, 36ezer kilométert futott, szep allapotban lévő SS-t, de kétségeim vannak a léghűtéssel, és a csattogó hanggal kapcsolatban. Gondolom a szárazkuplung miatt van a hang. De mi is az a szárazkuplung?

Kedves Márk!

A szárazkuplung, ahogy a neve is mutatja szárazon fut, nem pedig olajfürdőben, mint általában a motorkerékpároknál. Mivel ez egy többtárcsás szárazkuplung, így a zaja is nagyobb, hiszen nincs olaj, ami zajt csillapít, sőt, gyakran még zárt fedél sincs felette, ami szintúgy fogná a zaját. A szárazkuplungnak, kiváltképpen a Ducati száraz kuplungjának valóban nagy a zaja, pláne, ha a szokásos japán nedves kuplungokhoz vagyunk hozzászokva.

A hangot okozó nagyobb tűréseknek műszaki okai is vannak, de ebbe most ne menjünk bele. Ami pedig a 900 SS-t illeti, sem a léghűtéstől, sem a csattogó hangtól nem kell tartani, kipróbált technikáról van szó. Ami egy Ducatinál probléma lehet, az az előző tulajdonos odafigyelésének hiánya. Ezek a motorok speciális szervizt igényelnek, amely általában drága, és a tulajok szeretnek ezen spórolni. Összességében elmondható, hogy a Supersport nagyon jó motor a korabeli társaihoz hasonlítva, azonban szervizelése és így üzemeltetése drágább, ráadásul bizonyos dolgokat nem lehet megspórolni, mert a motor megbosszulja.

Üdv.
Motordoktor