Eszi az olajat a Suzuki?

2011.10.14. 10:44

Szevasz Doki!

Nemrég 30000 km-el vásárolt, autópályán is használt (ott kb. 120-al közlekedve), 2000-es Suzuki DRZ400S gépem eszi az olajat, méghozzá 2000 km alatt kb. 1 litert kellett utánatölteni. Állítólag az egyhengeres Suzukiknál természetes valamilyen szintig az olajfogyasztás. Kérdésem az hogy ez mennyire esik bele az ilyen típusnál akceptálandó tartományba. Ha nem, mi lenne a teendő? Korábban egy 1995-ös Yamaha TTR250-es enduróm volt, annál a kor és a kilométerszám (50000) ellenére semmi ilyesmi nem merült fel.

Köszi, Gergő

Kedves Gergő!

A nagy furatú egyhengeresek valóban hajlamosabbak a motorolaj fogyasztására, azonban addig, amíg üzembiztos és teljesítménye megfelelő, én nem aggódnék. Az 1000 km/ 0,5 liter ráadásul még teljesen normális, amely befolyásolható a használati körülményekkel is.

Ha sok a terhelésváltás, gyorsítás és motorfék, akkor hajlamosabb több olaj fogyni, a probléma akkor kezdődik, ha állandó tempóval közlekedve 1000 kilométerenként elfogy egy liter olaj és esetleg füst látszik vagy indítási nehézségek is vannak. Ha egyik sincs, akkor nem kell még aggódni és motorfelújítást vizionálni.

A 250-es TT-nek sokkal kisebb a furata, magasabb a dugattyúja, így billegésre (bólintásra) kevésbé hajlamos, kevesebb olajat is fogyaszt, ez természetes.

Üdv.

Motordoktor

Hirdetésblokkolóval néznéd éppen a Totalbike, és ettől mi éhen halunk.

A TB olvasása ingyen van, de a működtetése nem: szerzőink és családjaik táplálkoznak, és ami fontosabb: rendszeresen tankolnak, pénzért.

Kérjük, engedélyezd a TB-n a hirdetések megjelenítését, vagy ellehetetleníted a működését annak, amit épp olvasni szeretnél.