Sportkipufogóval gyengébb lett!

2011.11.24. 10:09

Szép napot!

Honda CB 500, 1996 évjáratú motorommal kapcsolatos problémámmal fordulok önhöz. A gondom a következő: eredeti kipufogómat Leo Vince nyitott dobra cseréltem, és a következő problémákkal szembesültem. Megnőtt a fogyasztás, végsebességem jóval visszaesett (170 km/h), úgymond "erőtlen" lett a masina. Na most, ugye a nagyobb fogyasztás várható volt, viszont úgy reméltem, cserébe növekedni fog a teljesitmény és végsebesség. Ismerőseim szerint meg kell fojtanom a dobot ahhoz, hogy megkapjam a várt erőt. Ön szerint mi a teendő? Hozzáteszem, a gyári dobbal dinamikusabban húz a motor.

Köszönettel: Ákos

Kedves Ákos!

Sokszor volt róla szó, hogy a nyitottabb kipufogó akkor jelent egy kis teljesítmény növekményt, ha a motorblokk esetében ez jelenti a szűk keresztmetszetet. Ez azt jelenti, hogy ha a töltéscserét eleve korlátozza például a kis karburátor vagy a vezérműtengely vezérlési ideje, akkor hiába van a motoron akármilyen kipufogó, nem lesz nagyobb teljesítménye, nem lesz gyorsabb, nem fog jobban pörögni.

Tovább rontja a helyzetet a relatíve kis lökettérfogatú motoroknál, hogy a nyitott kipufogó nem adja meg azt a kis fojtást sem a blokknak, ami arra kell, hogy kis fordulaton a szelepösszenyitások miatt ne szaladjon ki a kipufogóba az elégetlen benzin-levegő keverék. Sajnos itt is hasonló dolog tapasztalható, a kipufogó nyitott, alul csökkent a nyomaték, felül meg nem nőtt a teljesítmény. Az ismerőseinek igaza van, adni kell a dobnak egy kicsit több fojtást, talán egy végszűkítő lesz a megoldás, ami általában kapható is az utcai dobokhoz. Ezt dB (decibel) killernek is nevezik, ennek behelyezése eredményt hozhat az alsó fordulatszám tartományban, úgy, hogy nem biztos, hogy felül ront.

Üdv.
Motordoktor

Hirdetésblokkolóval néznéd éppen a Totalbike, és ettől mi éhen halunk.

A TB olvasása ingyen van, de a működtetése nem: szerzőink és családjaik táplálkoznak, és ami fontosabb: rendszeresen tankolnak, pénzért.

Kérjük, engedélyezd a TB-n a hirdetések megjelenítését, vagy ellehetetleníted a működését annak, amit épp olvasni szeretnél.