Port szívott. Ez már a vég?

2011.11.25. 11:33

Heló Doki!

Fél éve boldog tulajdonosa vagyok egy 2004-es KTM EXC 525-nek. Pár hete kitakarítottam a légszűrőjét, majd jól beolajoztam és visszaraktam, ezután elmentem egy közeli korsszpályára motorzni egy kicsit. Motorozás után sajnos bejött a rossz ídő és a meló miatt időm sem volt motorozni.

A napokban akartam felkészíteni a gépet a téli pihenőre, amikor megláttam, hogy a légszűrő el van mozdulva és pár centi résen keresztűl direktbe szívta be poros-, homokos levegőt. A segítségedet szeretném kérni, hogy szerinted vigyem el szerelőhöz és szedjük szét a motort, vagy egy azonnali olajcsere is megoldaná a problémát? Már arra is gondoltam, hogy veszek valami olcsó olajat, a mostanit leengedem, majd az olcsó olajjal kicsit járatnám a motort, hogy gyűjtse össze a motorban maradt szennyeződéseket és ezután tölteném fel minőségi olajjal? Mit tegyek?

Üdv: Feri

Kedves Feri!

Semmiképpen nem érdemes szétszedni a motort, ha egyéb baj nincs. Nem tudom mennyi port szívott be, érdemes belenézni a karburátorba, az FCR síktolattyúján látszik, ha megevett sok homokot. Sajnos akkor a henger is kicsit megkopott, akkor előbb utóbb úgyis szétszedés lesz, addig azonban felesleges. A henger és a dugattyú nem tárolja a szennyeződést, a két olajszivattyú nem érzékeny rá annyira, a szűrő pedig a nyomókörben van, tehát nem juttatja a kenési helyekre. Egy olajcsere és szűrőcsere kell és használni kell a motort, remélhetőleg nem lett komolyabb baja.

A továbbiakban pedig érdemes a szűrő alatt a légszűrő házat belül is jól befújni légszűrő olajjal, az megfog elég sok koszt, ami esetleg átjut a szűrőn. És persze figyelni a helyes illeszkedésre, egyesek a szűrő peremét, a felfekvő felületét bezsírozzák a jobb tömítés érdekében. Én csak jobban átitatom olajjal, annyi elég szokott lenni.

Üdv.
Motordoktor