Kék füst a kipufogóból, aggódjak?

2012.01.14. 08:28

Tisztelt Motordoktor!

Van egy 2005-ös FMX 650-em. Óra szerint 28ekm van benne. Nagyjából 1-1.5 hónap állás után elindítottam, és azt tapasztaltam, hogy a bal oldali kipufogóból kék füst jön, a jobboldaliból pedig semmi látható. Kis idő múlva megszűnt a kék füst, majd minkét dobból fehéres, gondolom vízpárás kipufogógáz jött, majd lassan az is megszűnt.

Rövidebb, 1-2 hetes állás után is láttam már hasonlót, de sokkal kisebb mértékben, és el is hessegettem magamtól, gondoltam rosszul látom. :) Mi okozhatta a kék füstöt, és miért csak az egyik oldalon? Van egy óvatos tippem, hogy talán a bal oldali szelepszár szimering lehet hibás? Köszönöm válaszodat! Endre


Kedves Endre!
Igen, lehetséges, hogy annál a szelepszárnál van valami tömítetlenség vagy az a szimmering van kicsit jobban megkeményedve. Hasonló kipufogó elrendezésű motornál is előfordulhat az is, hogy az égéstérbe leszivárgó, vagy hidegen oda bejutó motorolaj az égéstér áramlási viszonyai miatt javarészt az egyik kipufogó szelepen, így az egyik kipufogón távozik jobban láthatóan.Én azt mondom, hogy amíg az olajfogyasztás nem ér el nagy mértéket (1000 km/ 0.5-0.7 liter) addig nem kell vele foglalkozni, nem kell megbontani. Utána viszont nem csak a szelepszár szimmeringeket kell kicserélni, hanem kicsit költségesebb felújítást kell csinálni.
Üdv.
Motordoktor