Felújítás után is csörög. Ez normális?

2012.01.19. 15:58

Kedves Motordoktor!

Van egy 125-ös Honda egy 1997-es évjáratú Honda CRM-em. Nem rég lett felújítva, dugó, henger felső tűgörgő csere, és szépen be lett járatva, de mégis ciripel valami. Vajon mi lehet az? 1:20-1:25-ős keverékkel járattam bejáratásig, és most 1:30-1:35-ős keveréket használok bele. Xado 2t, full szintetikus olajat használok. Még milyen olajat ajánlanál bele? Köszönöm a válaszodat!

Üdv: Roland

Kedves Roland!

Ha a zaj korábban is megvolt, valószínűleg olyan szerkezeti elem adja, amihez nem nyúltak hozzá a felújítás során. Kérdés még továbbá az is, hogy a szerviz során milyen alkatrészeket építettek be, valamint mit cseréltek ki pontosan. Például hiába cseréltek felső tűgörgőt, ha a hajtórúd felső szeme kopott, de okozhat zajt a hajtókar csapágy is. Ha a dugattyú illesztése az új (vagy felújított?) hengerben nem megfelelő, akkor billegése annak is jellegzetes hangot és rezonanciát gerjeszt, ami ráadásul az idő előtti dugattyúrepedésnek is oka lehet.

Én azt javasolom, hogy a felújítást végző szervizbe kell visszamenni, együtt meghallgatni és annak függvényében, hogy mit cseréltek ki, milyen illesztésekkel vagy alkatrészekkel, ők biztos be tudják határolni a hang forrását.

Nem minden zaj káros, ezeknek a relatíve nagy fordulatú kétütemű motoroknak a felújítás után általában marad egy-két korábban, újkorában még nem tapasztalható mellékhangja, de ezzel nem azt akarom mondani, hogy ez normális.

Üdv.

Motordoktor