Tényleg ne nyúlj a fékhez!

2012.02.03. 12:17

Szia Doki!

2005-ös évjáratú, 1.2-es Banditámon az első fék elég gyengén muzsikál. Mivel ugyanilyen hatdugós tokico féknyergeim voltak már más motorjaimon, tudom, hogy nagyon hatásosak a megfelelő hozzávalókkal. Szeretném a főfékhengert kicserélni, és azt szeretném megkérdezni, hogy nagyobb vagy kisebb átmérőjűt kell feltennem a jobb fékhatásért?

Köszönettel Gábor.

Kedves Gábor!

A dolog nem ilyen egyszerű. Ha a fék belső áttételét változtatod a dugattyú átmérők arányának változtatásával akkor nem biztos, hogy hatékonyabb féket kapsz, csak más kézi erővel kell majd üzemeltetni, extrém esetben még ronthatsz is rajta vagy nyúlós és rossz féket csinálsz.

Én első körben megnézném a nyerget, hogy minden dugattyúja könnyen jár-e, illetve a fékcsövek nem rugalmasak-e túlságosan. Lehet, hogy a főhenger által kifejtett erő a fékcsövet rugóztatja, nem a dugattyút tolja ki. Utána betétet is érdemes megnézni, hogy a felülete milyen, nincs-e felüvegesedve vagy elszennyeződve. Esetleg egy betét cserével kellene kezdeni, mielőtt még bármit is átalakítunk a féken. A tárcsa felülete is ellenőrzést igényel, ne legyen barázdált és kopott, ne legyen válla.

Ha ezek mind megfelelők, akkor a féknek is jól kell fogni, egyéb szerkezeti átalakítás nélkül.

Üdv.

Motordoktor