Két henger nem megy?

2012.05.30. 10:41

Heló,


van egy Kawasaki ZXR 750-esem, 91-es. Az a problémám vele, hogy a baloldali két henger nem megy. Vettem bele 4 új gyertyát, szikra van, benzin van, szívja is rendesen. Kompressziót is mértünk, 10,5-11 bar van a hengerekben, elektornikai gond sem lehet, mert a hengerek sorrendje 1-3, 2-4, és olyan nincs, hogy a trafó csak az egyik felénaja ki rendesen a szikrát. A másik két henger tökéletesen szépen jár gond nélkül, 170-et még ígyis megy a motor. Azt gondoltuk, hogy a kipufogó szelepekkel lehet valami gond, talán nem működnek elég gyorsan, vagy nemis működnek? Mit gondol róla?

Laci

Kedves Laci!

Két hengerrel nem tudna a motor 170 km/h-t menni, az biztos, tehát valójában a négyből két henger nem megy tökéletesen, alapjáraton pedig sehogy. Ha a kompresszió végnyomás 10-11 között van, akkor kizárnám, hogy valami baj legyen a szelepekkel, legalábbis ami a megfelelő zárásukat illeti. Ha a vezérlés nem működtetné a szelepeket megfelelően, annak kellene valami kísérő jelenségének lenni, mondjuk kopogás vagy egyéb zaj. Egyébként nem tud a szelep nem működni, meglehetősen egyszerű és direkt a mozgatása a vezérműtengely által. A túzottan nagy szelephézagot is kopogás jelezné.

Mindenesetre és egy karburátor tisztítással és ha leszedhető az ikertrafóról a kábel, akkor azok felcserélésével kezdeném a hibakeresést és javítást.
Üdv.
Motordoktor