Karburátortisztító adalék: bűn vagy okosság?

2012.05.31. 09:57

Tisztelt Motordoktor!


Egy igen öreg, 1995-ös Honda CBR 400 RR (NC29) tulajdonosa vagyok.A masina még ugye karburátoros, ami rendszeres időközönként karbantartást igényel, szinkorn, tisztítás, stb.Érdeklődnék, hogy érdemes-e használni ilyen gépekhez az igen komoly számban kapható "Karburátortisztító"benzin-adalékanyagokat, vagy teljesen felesleges? Általában sima 95-ös benzint tankolok bele, ritkán a magasabb oktánszámú, adalékanyagos "spéci" benzinekkel tankolom meg. Olajcsere 3000km-enként (azért már nem mai csirke).

Tisztelettel

Tamás

Kedves Tamás!

Én nem vagyok nagy rajongója a karburátor tisztító adalékoknak, noha tudom, hogy bizonyos szennyeződésekre és lerakódásokra jó ellenszer. Egy szétszedős karbipucolást nem tud helyettesíteni, én a szétszedésben hiszek.

Ártani nem árt, kérdés, hogy megéri-e. Az biztos előnyük, hogy stabilizálják korunk érdekes benzineit, valamint segítségükkel a benne lévő vízzel a benzin elegyet képez és a motor megeszi, baj nélkül.A rövidebb olajcsere periódus okos gondolat egy öregebb, kissé kopott motor esetében. Ezzel sok bajt lehet megelőzni, vagy késleltetni.

Üdv.

GZs.