Hétéves a gumim. Öreg, cseréljem?

2012.06.23. 06:23

Kedves Motordoki!

Gumiügyben kérném a tanácsod.

Jelenlegi motorom egy Suzuki GSR 600-as, még 2006-ban vettem. A motor összesen eddig ~11000 km-t futott, csak hétvégéken használom, hobbiszerűen. Nagyon vigyázom rá, télen-nyáron fűtött garázsban, télen bakon, szakszervizben szervizelve, stb.

Viszont a gumiját vásárlás óta nem cseréltem, a gyári Bridgestone BT014-ken fut. Gond nem volt velük soha, de két évet egy baleset miatt állt bakon a motor, 2009-2011-ig. Tavaly nyár óta tudom újra rendesen használni. Voltak, akik azt mondták, hogy ennyi idő alatt a gumik vélhetően elöregedtek, célszerű lenne őket cserélni.

A kopásuk szerintem átlagosnak mondható, annyi, amennyit egy gumi ennyi kilométer alatt kopik. Pályán egyszer voltam vele. Vajon tényleg öregnek számítanak a gumik? Tényleg le kéne cserélnem őket? Veszélyben lehet a biztonságom? Segítséged előre is kösznöm!
Üdvözlettel:
Zoltán



Kedves Zoltán!
Igen, a gumiabroncsok, pláne a motorkerékpárok speciális anyagokat tartalmazó, jó tapadást és megfelelő élettartamot biztosító anyagai idővel megváltoznak, hatásukat nem megfelelően fejtik ki. A 2006-óta motoron lévő, feltehetőleg akkor vagy egy évvel ezelőtt gyártott abroncs sem biztos, hogy tudja már azt, mint új korában és most nem csak a kopás miatt bekövetkező változásra gondolok, hanem esetleg megkeményedik, kicsit megrepedezik, csúszósabbá válik. Ezek a folyamatok azonban nem egyik napról a másikra következnek be, hanem lassan alakul át a gumi, lesz csúszósabb. Nyilván ha határig szeretnéd az abroncsot használni egy pályanapon, akkor jobban jársz egy újjal, valamint a napi közlekedésben, határhelyzetben is jobb az új.

Mindezek ellenére azt mondom, hogy egy 6-7 éves gumiabroncsot még nem kell lecserélni, ha egyébként kopása ezt nem indokolja. Ennyi idő alatt az átlagos, korszerű gumi anyaga nem változik annyit, hogy veszélyesnek minősüljön utcai, ésszel történő használatban.
Üdv.
Motordoktor