6000-nél jött a BUMM. Most nem jön

2012.08.24. 07:09

Kedves Motordoktor !


Aprilia AF1 125-ös motor kerékpárról lenne szó amiben egy Rotax 123-as power szelepes blokk van. 
A probléma a következő. Amikor gyorsít az ember akkor 6000-6500 rpm-nél nyit a power szelep és akkor jön az igazi ereje, onnan lő ki igazán és 9500 rpm-nél vált el az ember mert tovább már nem húz rendesen. De egy héttel ezelőtt már csak 7000-nél nyitott 3 napja meg már csak 8000-nél nyit. Lehet hogy csak állítani kellene de sajnos nem tudom hogy tudnék állítani rajta. Vissza olvastam a rovatokban és találtam is egy cikket amiben hasonló problémával foglalkozott de abban más fajta power szelep volt.

Válaszát várom.

Marcell

Kedves Marcell!

A 123-as Rotax power szelepe elektromágneses mozgatású, bowdennel húzza meg a szelepet. Ezeket 5000 km-enként érdemes megtisztítani, mind a szelepet magát, mint a bowdent és a mágnest is.

Gyakori hiba, hogy a bowden elkoszosodik és nem tudja a mágnem megfelelő helyzetbe húzni a power szelep lapját, így az olyan, mintha nem vagy csak később nyitna ki. Hasonló a tünete annak is, amikor a lap a koksztól szorul és azért nem tudja az elektromágnem másik pozícióba húzni. A szelep teljes elmozdulása 10 mm, ennek meg kell lenni és gyorsan akadálymentesen kell átállnia. Kézzel mozgatva a rugó ellenében könnyen és súrlódás, akadás mentesen kell mozogni.

Azt javasolom, bízd rá egy tapasztaltabb szerelőre, hogy tisztítsa ki, be kell áztatni valamilyen oldószerbe a szelepet és a bowdent is, majd újraolajozni a bowdent, ellenőrizni a könnyű mozgását.

Ha a működtető elektromágnes hibásodott meg, az leginkább csak cserével orvosolható.

Üdv.
Motordoktor