Melegen nem indul. Félek!

2012.10.24. 12:46

Kedves Motordoktor!

Van egy '88-as Yamaha Vmaxom, az ő betegségével szeretnék hozzád fordulni segítségért. Fél éve vettem gondos gazdától, semmi baja nem volt csak egy új akkumulátort kellett bele venni, mert a régi meghalt. Hidegen azonnal indul, minden gond nélkül, az önindító tekeri rendesen, egy másodpercen belül már jár a motor.

Viszont ha meleg a motor - mondjuk egy kb. öt perces megállás, pl. tankolás után - nagyon nehezen akar indulni, alig tekeri az önindító, éppen hogy csak átmegy a holtponton, olyan mintha lemerült akksi lenne benne. Én is ezt hittem ezért vettem egy másik akkumulátort - megint 6 hónap garanciával - de ezzel is ugyanazt csinálja. Érdekes, hogy ha hagyom egy fél órát, órát állni, akkor megint tökéletesen indul.

Mi lehet a baja? Önindító? Vezetékek? Nagyon megköszönném ha segítenél.

Köszönettel,

Laci

Kedves Laci!

Igen, ez a probléma nagy valószínűséggel az indítómotor melegben csökkenő teljesítménye miatt van. Én magam is jártam így a hasonló évjáratú Yamaha FJ motorommal, ott a tisztítás és az indítómotor tengelyének axiális újra hézagolása segített és megint gyorsan forgatott az önindító. Persze én is vettem másik akkumulátort.

Jó esetben a hiba megoldható tisztítással, rosszabb esetbe a motor tekercselése lesz melegben részben zárlatos, ennek megoldása, újra tekercselése, nem lehetetlen, de nem otthoni munka. Ezzel foglalkozó műhely ki tudja mérni, de nehezíti a helyzetet, hogy csak melegen problémás. Biztos vagyok benne, hogy valami ilyen probléma lesz.

Üdv.

Motordoktor